Actualitate religioasă
Vizită și slujire arhierească la românii din Episcopia Daciei Felix

Vizită și slujire arhierească la românii din Episcopia Daciei Felix

Ioan Bușagă, 31 August 2018

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Episcop- locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, i-a vizitat miercuri, 29 august, pe românii din Parohia Seleuș, Voivodina (Serbia), cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei.

Sfânta Liturghie a fost să­vârșită în Altarul de vară al parohiei, aflat în apropierea unui izvor la care, an de an, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sute de credincioși români din Serbia se adună în rugăciune.

La slujbă au participat preoți și credincioși români din Ungaria și România. Ca și în anii pre­cedenți, răspunsurile liturgice au fost date de Corul parohial „Giroceana” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Giroc, județul Timiș, condus de profesorul Mircea Sturza.

„La Seleuș, în afara localității, au fost organizate pelerinaje și rugăciuni cu prilejul hramului, începând din anul 1906. Ulterior, au fost ridicate un Altar de vară și o clădire deasupra izvorului. Rugăciunile de hram ale românilor din Voivodina au continuat neîntrerupt până în anul 1946, când ele au încetat, fiind reluate în anul 2006 de părintele Ionel Mălaimare și părintele Petru Măran. Din anul 2016, preot paroh la Seleuș este părintele Cristian Băbuț, care duce și el mai departe această frumoasă tradiție. Biserica din sat datează din anul 1809, iar în prezent, cu binecuvântare arhierească, se desfășoară lucrări de curățire și restaurare a picturii din Sfântul Altar, efectuate de o echipă de lucrători din Panciova (Pancevo), condusă de doamna Gordana Stojanov”, informează Biroul de presă al Episcopiei Daciei Felix.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!