Cultură
Vladimir Jurowski, „Dirijorul anului”

Vladimir Jurowski, „Dirijorul anului”

Silviu Dascălu, 17 Aprilie 2018

Directorul artistic al Concursului şi festivalului „George Enescu”, dirijorul Vladimir Jurowski, a primit distincția „Dirijorul anului” în cadrul „International Opera Awards”, unul dintre cele mai cunoscute evenimente internaționale în aprecierea excelenței în muzica de operă. Distincția a fost acordată pentru întreaga activitate dirijorală din cursul anului trecut, după cum informează Agerpres.

Dintre cele peste 100 de nominalizări, juriul acestei ediții a desemnat cei 20 de câștigători ai „International Opera Awards - 2018”, în cadrul unei gale găzduite, săptămâna trecută, de „London Coliseum”. Astfel, distincțiile au fost: premiul pentru mai bun dirijor i-a fost acordat lui Vladimir Jurowski; cel mai bun regizor - Mariusz Treliński; cea mai bună voce feminină - Malin Byström; cea mai bună înregistrare a unei opere complete - „Troienii” de Hector Berlioz, produsă de casa de discuri Erato; cea mai bună companie de operă - Opera de Stat Bavareză; cel mai bun cor - „Music Aeterna”; cele mai bune costume - Paul Steinberg; premiul pentru educație și mobilizare - Opera Holland Park; cel mai bun festival - „Verdi Parma”; premiul pentru „leadership” în domeniul operei - Bernd Loebe; premiul pentru întreaga carieră - Teresa Berganza; pentru cea mai bună voce masculină - Piotr Beczała; pentru o nouă producție - „Billy Budd” de Benjamin Britten, spectacol regizat de Deborah Warner; premiul pentru debut - Barbora Horáková Joly.

Un stil revoluţionar

Vladimir Jurowski este, începând cu anul 2017, directorul artistic al Concursului și festivalului internațional „George Enescu”, iar președintele onorific, maestrul Zubin Mehta. El este, de asemenea, dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, dirijor principal și director artistic al Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin pentru sezonul 2018, iar în ­­sezonul 2021 va ocupa funcția de director general muzical desemnat al celebrei Bayerische Staatsoper.

Jurowski este recunoscut deja la nivel internațional pentru stilul său revoluționar. La conducerea artistică a Festivalului și concursului „George Enescu”, acesta asigură păstrarea unei conexiuni intime cu cele mai mari scene ale lumii și cu tendințele internațio­nale și contribuie la valorificarea excep­țională a tradiției și operei enesciene.

La ediția 2017, în deschiderea Festivalului internațional ­„George Enescu”, Vladimir Jurowski a dirijat London Philharmonic Orchestra, cu o interpretare în premieră a celebrei opere Oedipe, de George Enescu, în versiune concertantă și cu proiecții multimedia. Interpretarea Oedipe a făcut atunci înconjurul presei internaționale, „The Guardian”, Reuters, Euronews numă­rân­du-se ­printre cei care au aclamat abordarea lui Jurowski. Dirijorul a inclus Simfonia a III-a de George Enescu și Oedipe în stagiunea londoneză a London Philharmonic și le-a prezentat cu succes pe scenele britanice.

­­­­­Concurs şi festival „Enescu” între 1 şi 23 septembrie

La sfârșitul lunii aprilie, Vladimir Jurowski va prezenta, într-o intervenție specială, în cadrul unei întâlniri dedicate Concursului internațional „George Enescu”, noile direcții de dezvoltare. În acest an, Concursul internațional „George Enescu” ­­­­­­va avea loc între 1 și 23 septembrie și va aduce în fața publicului și a juriului internațional sute de tineri muzicieni talentați din întreaga lume. Perioada de înscriere pentru concurs s-a încheiat în data de 15 aprilie. Festivalul este programat pentru luna septembrie a anului 2019. Având un nou directorat de primă mână la nivel internațional, Festivalul „George Enescu” continuă misiunea de a readuce muzica compozitorului George Enescu în prim-plan internațional și, deopotrivă, în fața publicului din România.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!