Zi de pelerinaj la Curtea de Argeş

Ionuț Aurelian Marinescu, 09 Decembrie 2015

Luni, 7 decembrie, pentru Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost zi de mare praznic. La Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi cu Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Încă de la primele ore ale dimineţii, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aşezate în faţa Catedralei Arhiepiscopale, ocrotită de Maica Domnului şi de Sfântul Neagoe Vodă Basarab. Arătându-şi marea evlavie şi dragostea lor faţă de „Sfântuliţa de la Argeş”, credincioşii au răspuns chemării sfintei şi s-au adunat în număr mare, manifestând bucuria unui sfânt pelerinaj. Programul liturgic al sărbătorii a inclus şi slujba Aghesmei mici, Taina Sfântului Maslu, precum şi Acatistul Sfintei Muceniţe, informează eparhiaargesului.ro.

Iubitorii sfintei muceniţe s-au putut închina sfintelor moaște şi au înălţat rugăciuni împreună cu soborul de clerici. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Visarion a vorbit credincioşilor despre viaţa tinerei muceniţe, binecuvântând pelerinii veniţi la Curtea de Argeş. „Este o sărbătoare care ne aduce aminte de această muceniţă, care şi-a închinat toată viaţa Mântuitorului Iisus Hristos şi care prin moarte mucenicească a dobândit cununa sfinţeniei. Sărbătoarea Sfintei Filofteia are o semnificaţie deosebită atât pentru români, cât şi pentru creştinii ortodocşi de pretutindeni”, a spus PS Visarion.

La rândul său, Preasfinţitul Părinte Paisie a adresat pelerinilor îndemnuri duhovniceşti: „toţi cei care au copii să poată să dobândească faptele şi virtuţile Sfintei Muceniţe Filofteia: credinţa, dragostea şi milostivirea”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, apreciind pelerinii veniţi în număr mare anul acesta la moaştele sfintei, i-a numit „o lume minunată, pe care o putem numi coroana Bisericii dreptmăritoare a lui Dumnezeu. Pelerinii au venit cu inimă deschisă spre lumină, spre sfinţenie. Este o creştere, am putea spune, o ascensiune în viaţa duhovnicească a României în general, dar a Argeşului în mod special”.

Sectorul social-filantropic şi de misiune al eparhiei a desfăşurat şi o acţiune socială pentru a-i sprijini pe numeroşii credincioşi veniţi să se închine sfintelor moaşte şi să participe la amplul program liturgic dedicat acestei mari sfinte. Pelerinii au primit cu acest prilej atât ceai cald, cât şi produse de patiserie. Acţiunea s-a desfăşurat cu ajutorul Protoieriei Curtea de Argeş, a parohiilor din municipiu şi a numeroşi elevi voluntari de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din oraş.

Racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia se află la paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş încă din 1949. Moaştele sfintei vor fi mutate în viitorul apropiat în noua catedrală închinată muceniţei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!