Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ziua Deținuților Politici Anticomuniști la București
La Monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere din București a avut loc vineri, 9 martie, o ceremonie militară organizată cu prilejul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. A fost săvârșită o slujbă de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ceremonialul a început prin intonarea Imnului de stat al României de către fanfara militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Slujba de pomenire a fost săvârșită de un sobor de preoți ortodocși condus de părintele Costinel Ailioaei, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În continuare, au fost rostite rugăciuni de către reprezentanții cultelor Mozaic și Romano-catolic.
La final a avut loc ceremonia depunerii, cu onoruri militare, a coroanelor de flori la baza Monumentului „Aripi”: din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis; a Camerei Deputaților; a primului-ministru al României, Viorica Dăncilă; de către Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996-2000; din partea Ministerului Apărării Naționale; a Arhiepiscopiei Bucureștilor; a Federației Române a Foștilor Deținuți Politici și Luptători Anticomuniști; a Federației Comunităților Evreiești din România și a Comunităților Evreilor din București; a Asociaților Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) - filiala București; a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc; a Fundației Academia Civică și din partea Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
Despre importanța prezenței reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române la ceremoniile de comemorare a luptătorilor anticomuniști ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment: „În fiecare an, în ziua de 9 martie, când Biserica noastră face pomenirea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, are loc la monumentul luptătorilor anticomuniști o slujbă de pomenire a celor care au murit în închisori, în lagăre, la Canal, în mine, în deportări sau în alte forme de opresiune la care au fost supuși de către regimul comunist. Este un prilej de rugăciune pentru odihna sufletelor celor care au murit pentru dragostea față de această țară, dar și pentru fidelitatea și statornicia lor față de credința creștină ortodoxă moștenită de la strămoși, credință pe care regimul a vrut să o smulgă cu orice preț din sufletele românilor, însă, spre slava lui Dumnezeu, acest lucru nu s-a împlinit. Totodată, prin prezența la acest eveniment, Biserica își arată admirația față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist care au supraviețuit și care sunt pentru noi și pentru generațiile care vin adevărate modele vii de demnitate, de eroism, de jertfelnicie și de statornicie în credință. Biserica pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, pe luptătorii care au fost jertfiți în timpul comunismului. La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe tot parcursul anului 2017 au fost comemorați într-un mod cu totul special mărturisitorii și martirii din timpul comunismului”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Despre importanța organizării manifestărilor prilejuite de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști în fața Monumentului „Aripi” ne-a vorbit Octav Bjoza, președintele AFDPR: „Acest monument este cel mai frumos din fostele state comuniste europene și reprezintă înălțarea sufletelor noastre către cer prin cele trei aripi. Movila de pământ din spatele acestor aripi reprezintă mormântul imaginar al zecilor de mii de victime necunoscute nouă până în ziua de astăzi, acei luptători anticomuniști care și-au găsit sfârșitul în beciurile Securității, în temnițe și în lagăre de exterminare. Poate că este mult prea puțin ceea ce facem noi pentru ei. Există, totuși, o certitudine: nimeni nu ne-a obligat atunci să luăm atitudine. Puteam fi și noi niște capete plecate, dar am considerat că orice am face pentru această țară, mergând chiar până la jertfa supremă, nu ar fi fost prea mult atunci când era vorba de salvarea demnității acestui neam. Noi să știți că ne-am iertat criminalii. Și iertarea ne-a făcut și mai puternici. Tinerilor de astăzi le adresez îndemnul să-și iubească neamul, patria, tricolorul și credința strămoșească”, a încheiat Octav Bjoza.