Actualitate religioasă
Ziua ocrotitorilor învăţământului teologic

Ziua ocrotitorilor învăţământului teologic

Marius Nedelcu, 29 Ianuarie 2011

Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, precum şi toate instituţiile de învăţământ teologic din ţară se află duminica aceasta în sărbătoare. Profesori, studenţi şi seminarişti de pretutindeni cinstesc mâine pe Sfinţii Trei Ierarhi: Grigorie Teologul, Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic.

Mâine profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti (foto) sărbătoresc pe Sfinţii Trei Ierarhi, hramul acestei instituţii de învăţământ. "La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi începe astăzi, în ajun, începând cu ora 17:00, la Paraclisul "Sfânta Ecaterina", de lângă clădirea facultăţii, unde se face slujba Privegherii şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi. Duminică dimineaţă, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de preoţi şi diaconi, profesori de la Facultatea de Teologie şi slujitori ai paraclisului. Se va oficia şi slujba Parastasului pentru cei adormiţi întru Domnul, foşti profesori şi studenţi ai acestei instituţii de învăţământ", a declarat părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie.

Programul sărbătorii se va încheia cu tradiţionalul concert de muzică bisericească susţinut de corul Facultăţii de Teologie, dirijat de profesorii de la Catedra de muzică bisericească.

Patronii învăţământului teologic din 1936

În spaţiul ortodox, Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt consideraţi patronii învăţământului teologic, şi de ziua lor se înalţă rugăciuni speciale pentru studenţii şi profesorii instituţiilor de învăţământ teologic. Acest lucru s-a hotărât în secolul trecut, la primul Congres de Teologie de la Atena din 1936. În cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează 15 facultăţi de teologie şi 39 de seminarii teologice liceale care au ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi, astfel că fiecare din aceste instituţii de învăţământ va fi duminică, 30 ianuarie, în sărbătoare.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!