10.000 de pelerini au participat la hramul Putnei
În acest an, hramul principal al Mănăstirii Putna - Adormirea Maicii Domnului a adunat nu mai puţin de 10.000 de de pelerini veniţi din mai multe judeţe ale ţării. Credincioşii au participat la slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de 4 ierarhi şi de un sobor de 60 de stareţi, preoţi şi diaconi.
Vestita necropolă a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a unit ierarhi şi preoţi, dar şi credincioşi din toată ţara, în rugăciune, în laudă şi în mulţumire aduse Maicii Domnului. Peste 10.000 de bucovineni şi de pelerini au participat astăzi la hramul istoric al aşezării monahale, închinându-se şi la mormântul domnitorului Ştefan cel Mare.
Sfânta Liturghie dedicată hramului Putnei a a fost oficiată pe un podium special împodobit în curtea mănăstirii de Înaltpreasfinţitul Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu din Ucraina, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi Preasfinţitul Părinte Longhin, Episcop de Bănceni. În cadrul slujbei arhiereşti, au avut loc şi două hirotonii: monahul Gherasim, vieţuitor al Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ierodiacon, iar ierodiaconul Maxim, tot de la Mănăstirea Putna, a fost hirotonit ieromonah.
Primul cuvânt de învăţătură, rostit la finalul slujbei arhiereşti, i-a aparţinut Înaltpreasfinţitului Părinte Ambrozie: „Troparul sărbătorii de astăzi ne spune: întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare/ Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre. Cum putea să fie cuprinsă de moarte şi de stricăciune Cea care a fost înălţată la cer de către Însuşi Fiul lui Dumnezeu? Este o zi de mare sărbătoare, pentru că în ţara aceasta binecuvântată născută din Evanghelie, după cum a fost numită de Mihai Eminescu, poetul neamului românesc, nu sunt doar mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, nu sunt doar sfinţi care s-au nevoit încă din primele veacuri, din zorii creştinătăţii, ci există şi astăzi pelerini care vin cu miile să se roage în bisericile şi mănăstirile neamului nostru“.
Un cuvânt emoţionant a fost rostit la final şi de PS Părinte Longhin, Episcop de Bănceni, care a vorbit despre preacinstirea Maicii Domnului. De asemenea, au fost adresate mulţumiri tuturor celor prezenţi de către stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic. Anul viitor, în luna iulie, Mănăstirea Putna va serba 550 de ani de la turnarea temeliei bisericii.