10 ani de la sfinţirea Bisericii „Sfânta Parascheva“ din Rădăuţi

Un articol de: Ziarul Lumina - 23 Mai 2018

În Duminica a şaptea după Paşti, 20 mai 2018, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost în mijlocul credincioşilor Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Rădăuţi, judeţul Suceava, săvârşind Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

„Sfânta Liturghie de astăzi a avut pentru dumneavoastră un caracter cu totul deosebit pentru că a fost o Sfântă Liturghie în care au fost înălţate lui Dumnezeu rugăciuni de mulţumire pentru jertfele făcute pentru această sfântă biserică, anul acesta împlinindu-se un deceniu de când s-a sfinţit acest sfânt locaş. Dumnezeu să primească în cerul Său cel sfânt jertfa şi osteneala robilor săi Aurel şi Lăcrămioara şi a familiei întregi, să primească jertfa dumneavoastră, a tuturor celor care aţi fost alături de părinţii parohiei, iar El să răsplătească fiecăruia după mila sa, după dragostea sa, după osteneala noastră. Nu-i uşor să faci o biserică, sunt piedici văzute şi nevăzute pentru că într-o biserică se sfinţesc oamenii, din biserică pleacă sfinţirea întregii lumi şi dumneavoastră cei care veniţi la acest sfânt locaş sunteţi într-un mod cu totul deosebit ocrotiţi de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi de Sfânta Preacuvioasă şi mult milostivă maica noastră Parascheva. Ori de câte ori intrăm într-o biserică închinată unui sfânt primim har, binecuvântare şi ajutor de la acel sfânt dacă cerem ajutorul şi rugăciunea lui. Nu doar când intrăm într-o biserică, ci şi când trecem pe lângă ea şi ne facem semnul Sfintei Cruci arătăm că respectăm pe cel care vieţuieşte, într-un fel să zicem, în biserica respectivă, arătând un gest de preţuire, e un gest de cinstire. Astăzi mai avem o datorie de cinstire, de preţuire. De când suntem la o vârstă puţin mai înaintată - nu chiar mică, învăţăm, noi zicem o rugăciune, dar el de fapt este Crezul sau Simbolul credinţei. Astăzi, în Duminica a şaptea după Învierea Domnului, este ziua de naştere a acestui crez, pentru că astăzi pomenim pe Sfinţii Părinţi care au participat la o adunare numită Sinod a toată lumea, care s-a desfăşurat undeva prin nord-vestul Turciei de astăzi, într-o cetate care pe atunci se numea Niceea, prin veacul al patrulea. Atunci s-a stabilit cea mai mare parte din Crezul pe care-l rostim noi astăzi, apoi s-a mai completat peste vreo cinzeci de ani tot în secolul IV. Suntem datori şi recunoscători acestor părinţi care ne-au dat nouă această mărturisire de credinţă", a spus PS Damaschin Dorneanul în cuvântul său de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii.

Construcţia Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva" Rădăuţi a început în anul 2001 la propunerea şi prin contribuţia d-lui Aurel Olărean, sfântul locaş fiind sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen la data de 25 mai 2008.