100 de ani de la mutarea la ceruri a Episcopului râmnicean Antim Petrescu
În prima zi a anului nou bisericesc, 1 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Vlăduceni, comuna Păușești-Măglași. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru arhiereul Antim Petrescu, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit 100 de ani. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de binecuvântare a bibliotecii din localitatea Păușești-Măglași, recent renovată, care a și primit numele vrednicului de pomenire arhiereu Antim Petrescu.
Credincioșii din Parohia Vlăduceni, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, l-au întâmpinat duminică, 1 septembrie, pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Râmnicului a reliefat învățăturile Evangheliei Duminicii a 11-a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv - Matei 18, 23-35), care ne readuce la cunoștință multa milostivire a lui Dumnezeu, Care iartă oamenilor greșelile lor, pe care și noi, oamenii, suntem datori să o arătăm semenilor noștri.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, însoțit de preoți, diaconi și credincioși, a mers de la biserica parohială spre biblioteca din comună, care poartă numele Episcopului Antim Petrescu, fiu al satului. Datorită finalizării lucrărilor de renovare a clădirii și a amenajării spațiilor interioare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit slujba de binecuvântare a Bibliotecii „Antim Petrescu” din localitatea Păușești-Măglași.
„Antim Petrescu s-a distins ca fiind un mare intelectual, cunoscător al limbii germane, din care a tradus mai multe lucrări. Zelul său misionar a fost imprimat în cele câteva scrieri pe care le-a tipărit. Este anul acesta un prilej nu numai de a ne aduce aminte de el, ci și de a-l pomeni în rugăciuni, așa cum este pomenit întotdeauna la Catedrala Arhiepiscopală, pentru că s-au împlinit 100 de ani de la mutarea sa în Împărăția lui Dumnezeu. Episcopul Antim, cu numele de botez Alexandru, s-a născut în decembrie 1875, în satul Păușești-Măglași, într-o familie de părinţi binecredincioși. A studiat în satul natal și în școlile din Râmnicu Vâlcea, apoi la Seminarul Teologic din Râmnic (1889-1893) și la Seminarul Central din București (1893-1897). În 1896 a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii «Dintr-un Lemn». A urmat cursurile Facultății de Teologie din București. În 1903 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii «Sfinții Arhangheli» din Craiova. La 28 februarie 1912 a fost numit arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei. La 23 martie 1912 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț. Numit arhimandrit, a fost hirotonit episcop la 23 aprilie 1912. La 3 iulie 1918 a fost numit Episcop de Râmnic, unde a slujit oficial până la 6 noiembrie 1918. S-a îngrijit în continuare de nevoile episcopiei, până la 6 septembrie 1919, când, la numai 44 de ani, a trecut la cele veșnice”, a spus chiriarhul Râmnicului.