1150 de ani de la creştinarea poporului bulgar

Data: 03 Mai 2015

Ample manifestări religioase şi culturale au avut loc, în aceste zile, la sud de Dunăre, cu prilejul împlinirii a 1150 de ani de la creştinarea bulgarilor. Evenimentele au avut loc la Varna, la ruinele fostei bazilici, unde, în anul 865, hanul Boris, devenit cneazul Mihail, a primit botezul creştin, informează BASILICA.

Aici, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a săvârşit, sâmbăta aceasta, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de arhierei din mai multe Biserici Ortodoxe. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aceste evenimente a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. „Evenimentul este unul foarte important, autorităţile Republicii Bulgare i-au dat o importanţă cu totul specială; aici au fost de faţă Preşedintele Republicii, Prim-ministrul şi alte autorităţi guvernamentale, precum şi fostul Rege şi fostul Prim-ministru al Bulgariei, Ţarul Simeon al II-lea“, a spus IPS Casian, potrivit TRINITAS TV, citat de Agenţia BASILICA.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Patriarh Neofit a oferit distincţii aniversare.

De asemenea, s-au citit mesajele transmise cu acest prilej de întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori. Manifestările au continuat cu un concert aniversar la opera din Varna şi s-au încheiat, ieri, cu Sfânta Liturghie de la Catedrala istorică a Mitropoliei din Varna.

Biserica Ortodoxă Bulgară este una din cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale din lume.