Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Un articol de: Prof. Daniela Floroian - 13 Iulie 2016

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, în 16 şi 17 iulie, în localitatea Avram Iancu, judeţul Alba şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Parada portului popular, spectacole folclorice, concerte susţinute de diferite formaţii, focuri de artificii şi petreceri în aer liber fac parte din ediţia din acest an.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, 16 iulie, în Avram Iancu, judeţul Alba, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde la ora 12.00 va începe o paradă a portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanţii comunelor din judeţul Alba, dar şi Ansamblul folcloric „Pomnênka” din Cehia. La ora 13,00 este programată finala Festivalului Concurs „Cultură pentru Cultură” la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. 

La ediţia din acest an, juriul concursului va fi format din: Sergiu Vitalian Vaida, realizator de emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise, cercetător, prof. Mircea Câmpeanu, etnomuzicolog, Tiberiu Groza, director Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj Napoca, prof. Adam Romi, sculptor, grafician, pictor, prof. Ramona Cucea, specialist gastronom. De la ora 18.00 pe scena din Avram Iancu vor evolua: Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni, dirijat de prof. Gheorghe Bădău, şi Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia. La ora 19.00 este programat un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Cornel Borza, Cornelia Radocea şi Nicolae Furdui Iancu. La ora 22.00 manifestările din Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii.
Sâmbătă seara - Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21.00 vor evolua Gino & Band, Trupa Ro-Mania şi Formaţia Direcţia 5.
Duminică, Târgul de Fete debutează cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Se va deschide Târgul Meşterilor Populari, la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta obiectele tradiţionale pe care le fabrică prin tehnici vechi de sute de ani. Tot duminică are loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” Alba, cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ (dirijor Alexandru Pal). Spectacolul va continua cu recitaluri susţinute de interpreţii Leontina Fărcaş, Traian Jurchela şi Ionuţ Fulea şi cu evoluţii ale Ansamblului Folcloric „Pomnênka” din Cehia şi ale ansamblurilor folclorice din judeţele Arad, Hunedoara, Cluj şi Bihor.

Târgul de fete, sărbătoarea moţilor din vechime

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă, fiind o dovadă vie a tradiţiilor româneşti. Prima atestare documentară datează din 1816, însă specialiştii etnologi susţin că această frumoasă nedeie (petrecere populară) este mult mai veche.
Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani, dar şi încercarea de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete, dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.
La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica cu noaptea în cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.
În prezent, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care participă locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării.
Deschiderea acestui eveniment este făcută de vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.