15 ani de activitate ai Centrului „Sfântul Nectarie”

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 02 Iulie 2021

Momentul aniversar a început joi, 1 iulie, cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în prezenţa lui Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, a părintelui consilier eparhial Ionuţ Tutea din cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a angajaţilor Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Capitală. În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, părintele consilier a oferit instituţiei, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, directorul centrului, Adriana Căruntu, a prezentat istoricul instituţiei, iar ambasadorul Elveţiei în România a susţinut un recital la pian constând în propriile compoziţii muzicale. Ambasada Elveţiei a contribuit în mod semnificativ la construirea noului sediu al centrului deschis în anul 2012, a transmis postul de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

La acţiunea filantropică din ziua următoare a fost prezent şi părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, care desfăşoară de mulţi ani astfel de activităţi de ajutorare a centrului, cu sprijinul unor parohii din cuprinsul ei. Părintele protoiereu a vorbit despre ajutorul concret oferit cu această ocazie: „La împlinirea a 15 ani de activitate, am continuat acţiunea social-filantropică începută în primăvara acestui an, aducând astăzi o lampă bactericidă cu ultraviolete care va fi folosită la etajul principal al centrului. Lampa a fost achiziţionată prin implicarea directă a Parohiei Andronache. De asemenea, voluntarii de la Parohia Gherghiceanu au dorit să marcheze acest moment aniversar oferind dulciuri, fructe şi icoane bolnavilor aflaţi aici”.

Despre bucuria oferită prin această acţiune a vorbit şi Adriana Căruntu, directorul Centrului „Sfântul Nectarie”: „Protoieria Sector 2 Capitală şi Parohia Gherghiceanu sunt de 15 ani alături de noi, implicându-se activ în ajutorarea pacienţilor încă din anul 2006, când acestora le lipseau multe produse. Ne-am gândit să marcăm această aniversare punând accentul pe aspectul spiritual, duhovnicesc. De aceea, părinţii slujitori de la această parohie au adus şi au împărţit icoanele a 15 sfinţi vindecători şi le-au vorbit pacienţilor despre aceştia şi despre importanţa faptului de a se ruga, aceş­tia rămânând adeseori pe patul de suferinţă numai cu Dumnezeu”.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a fost înfiinţat în anul 2006 de Arhiepiscopia Bucureştilor. Din 2012 funcţionează într-un sediu nou, situat în sectorul 2 al Capitalei. În prezent, centrul activează în cadrul Fundaţiei „Bucuria Ajutorului”.