15 ani de la trecerea în veșnicie a Episcopului Ioachim Mareș

Data: 25 Aprilie 2024

Miercuri, 24 aprilie 2024, s-au împlinit 15 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcopul Ioachim Mareș al Hușilor. Cu acest prilej, la Catedrala Episcopală din Huși au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului celui de-al 50-lea ierarh al Hușilor.

Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce, în 1949, regimul ateu comunist desființase Episcopia și îl asasinase pe ultimul ierarh, Grigorie Leu.

A păstorit la Huși până la trecerea sa la cele veșnice, în 24 aprilie 2009, identificându-se cu renaș­terea Episcopiei. A fost înmormântat, în data de 27 aprilie, în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului” din Bacău.

În memoria sa, la inițiativa Prea­sfințitului Părinte Ignatie, Episcopia Hușilor a instituit programul de burse pentru elevi de liceu și studenți „Episcopul Ioachim Ma­reș”, ca omagiu adus moștenirii spirituale, culturale și edilitare lăsate tuturor credincio­șilor din județul Vaslui.

De asemenea, Episcopia Hușilor a publicat în 2019, la Editura Horeb, volumul omagial: „Episcopul Ioachim Mareș, ctitor de biserici și promotor al culturii creștine”.