15’ - „Aspecte etice la începutul vieţii. Repere pentru familia creştină“
Marţi, 5 aprilie 2016, Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi a găzduit în Sala festivă cea de-a IV-a ediţie a proiectului „15 minute“. De această dată, invitat la eveniment a fost domnul conf. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu.
Tema propusă spre dezbatere a fost „Aspecte etice la începutul vieţii. Repere pentru familia creştină“. Prin subiectul abordat, d-l Sebastian Moldovan a încercat să răspundă unor întrebări precum: Este viaţa un dar de la Dumnezeu sau este o „specialitate“ a omului?, Cât îi este îngăduit omului să intervină asupra vieţii şi pe ce motivaţii?, Cum vede deontologia medicală aceste lucruri?, Biserica are dreptul de a se exprima în această privinţă?
La toate aceste întrebări, invitatul serii a reacţionat cu argumente de ordin teologic şi medical, dar şi prin exemple de cazuri practice, pe care le-a cunoscut în activitatea pe care o desfăşoară. Conferinţa a fost antrenantă, spectatorii implicându-se activ în dialog. Auditoriul, format în majoritate din studenţi de la facultăţile de teologie ortodoxă şi medicină, a solicitat, pe lângă explicaţii, sfaturi pentru a învăţa cum să abordeze în viitoarea carieră diferite probleme: conceperea în laborator a embrionilor pentru a fi implantaţi în uterul femeii, oprirea dezvoltării anumitor sarcini cu „probleme“ în urma unui diagnostic prenatal etc.
Evenimentul organizat de către membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ doreşte să amplifice sau să revigoreze dialogul dintre domeniul teologic şi cel medical, deoarece ambele se află într-un raport de complementaritate. Domnul Sebastian Moldovan este licenţiat în fizică şi teologie, doctor în teologie, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, unde predă cursuri de Teologie morală ortodoxă, Teologie socială şi Bioetică creştină. De asemenea, conf. dr. Sebastian Moldovan este membru al Consiliului Director al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. (Alin Fârtăeş, membru al Redacţiei „Alpha“ din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae“)