150 de ani de învățământ românesc sărbătoriţi la Dej

Un articol de: Pr. Costinel Șoaită - 10 Octombrie 2018

În cadrul parteneriatului dintre Școala Gimnazială Nr. 1 Dej și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dej II, elevii, însoțiți de profesoara de religie Cristina Șipoș, învăţătoarea Georgiana Chisau și profesorii Simona Catarau-Cotuțiu, Lidia Pop și Adina Suarășan, au vizitat biserica parohială pentru a sărbători 150 de ani de învățământ românesc la Dej şi Ziua Educaţiei.

La această biserică a func­ționat cea mai veche școală din orașul Dej. În anul 1867 parohia avea o casă școlară de lemn, iar casa școlară din zid a fost construită în anul 1886.

În Transilvania, „educația a început în biserică, și apoi prin școlile confesionale de pe lângă biserică, întemeiate în majoritatea lor de către Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna”, a spus parohul Ioan Bolbos, care a mai adăugat că „atunci condițiile erau dure, rudimentare și fără acel început nu ar fi existat școala modernă de astăzi”.

De asemenea, părintele Ioan Bolbos a amintit elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Dej cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care mărturiseşte că „nu este o artă mai mare ca aceasta”, cea a educaţiei, şi că „dacă-ţi iubești copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi”.

De asemenea, copiii au vizitat curtea bisericii, unde se află o clădire ridicată în anul 1886, care a funcţionat, până în anul 1918, ca școală confesională românească, care a fost desființată ca urmare a etatizării învățămân­tului.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de învățământ românesc în orașul Dej, pe frontispiciul clădirii s-a instalat o placă comemorativă. În prezent această clădire adăpostește arhiva și biblioteca parohială, sala de ședințe şi unde se desfăşoară şi activități socio-educaționale cu tinerii. Părintele Ioan Bolbos a mai menţionat, cu această ocazie, că „toate activitățile sunt dovada faptului că Școala și Biserica formează oameni, îi educă și îi unește”.

Proiectul de parteneriat dintre Școala Gimnazială Nr. 1 Dej și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dej II, are ca domenii de interes educația, educația moral-religioasă, socializarea și voluntariatul, iar ca scop, formarea conduitei și conștiinței copiilor în spiritul moral al spiritualității creștine.