150 de ani de la apariţia revistei ieşene „Convorbiri Literare“
În perioada 22-25 aprilie 2017 s-au desfăşurat la Iaşi „Zilele Revistei Convorbiri Literare", dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea publicaţiei junimiste. Seria manifestărilor s-a încheiat în seara zilei de luni, 24 aprilie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi.
La evenimentul de încheiere a manifestărilor aniversare a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a dăruit membrilor redacţiei revistei o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Ierarhul a fost însoţit la eveniment de Cătălin Jeckel, consilier al Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În debutul evenimentului a fost proiectat un film documentar cu istoria revistei „Convorbiri Literare" de la înfiinţare şi până în prezent, iar de-a lungul întâlnirii trupa de muzică veche „Trei Parale" a întreţinut atmosfera de sărbătoare.
„150 de ani reprezintă un timp îndelungat pentru o instituţie. Nădăjduim că următorii ani vor fi tot atât de bogaţi în conţinut, căci aceste chipuri de autori care s-au derulat ca un şirag de mărgăritare în faţa noastră ne-au arătat de ce au fost în stare românii la sfârşitul veacului XIX şi în secolul XX. Sperăm ca această fervoare şi adâncime intelectuală să nu se piardă în generaţiile care vor urma", a subliniat în cuvântul rostit cu această ocazie IPS Părinte Teofan.
Seara s-a încheiat cu acordarea premiilor anuale „Convorbiri Literare" de către redactorul-şef al revistei, scriitorul Cassian Maria Spiridon. Anul acesta au fost acordate şi două noi premii: Premiul „Iacob Negruzzi" pentru cea mai bună revistă literar-culturală şi Premiul Naţional „Titu Maiorescu" pentru critică literară, ce a fost înmânat lui Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, numit cel mai mare critic literar român postbelic.
Revista în care au publicat Eminescu, Creangă, Caragiale
„Convorbiri Literare" este o revistă literară lunară care apare la Iaşi. În primul număr al revistei, Iacob Negruzzi preciza: „Sub numele de «Convorbiri Literare» va apare la doue septemâni o revistă în formatul stinsei «România Literară»". Revista a fost organul de presă al Societăţii literare „Junimea". Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iaşi, unde revista a funcţionat până în 1886. Între 1886 şi 1944, apare la Bucureşti, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foşti elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinţi, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.
Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care „subpublică" primele trei părţi din „Amintiri" şi o serie de poveşti; Ion Luca Caragiale, care „subpublică" majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele şi poveşti; Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voineşti şi alţi scriitori reprezentativi ai vremii. Publicaţia se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariţie, o direcţie nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic şi sentimentul valorii estetice. Noua serie a revistei „Convorbiri Literare" apare din ianuarie 1996 la Iaşi, lunar, la fiecare 20 ale lunii, în format tabloid (30×45 cm), cu 48 de pagini, din care 8 în policromie, având ca editor Uniunea Scriitorilor din România.
Revista apare de la 1 ianuarie 2002 în format 19×26,5 cm (păstrând dimensiunile primului număr apărut în 1867), cu 160 de pagini şi cu un supliment de poezie. De la 1 ianuarie 2008 numărul paginilor a crescut la 200, aşa cum apare şi în prezent. În fiecare an, la „Zilele Revistei Convorbiri Literare", manifestări care se desfăşoară de regulă la sfârşitul lunii aprilie, se tipăreşte Antologia celor 12 suplimente de poezie apărute în anul precedent. Redactor-şef este în prezent Cassian Maria Spiridon.