150 de participanţi în Tabăra de creaţie „Dăruind vei dobândi”

Data: 11 August 2018

În perioada 29 iulie - 5 august 2018 a avut loc, în Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Filioara, Tabăra de creaţie „Dăruind vei dobândi”, ediţia a XVII-a, organizată de Asociaţia „Sf. Ioan de la Neamţ” şi ASCOR Iaşi, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitopolitul Moldovei şi Bucovinei.

În cea de-a XVII-a ediţie a Taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”, Filioara, 150 de tineri şi copii cu vârste între 6 şi 18 ani au petrecut alături de voluntari şapte zile de poveste. Fiecare zi începea cu genunchii plecaţi în faţa Domnului pentru că, de altfel, aşa trebuie să pornească la drum orice călător în drumeţia sa spre cunoaştere. Imediat după această trezire sufletească, toţi cei prezenţi se adunau în curtea bisericii, unde, printre zâmbete, avea loc înviorarea.

În prima parte a zilei, participanţii învăţau cum să păstreze tradiţiile şi meşteşugurile strămoşeşti la atelierele practice. Cusutul iilor, pirogravura, sculptura, împletitul coşurilor din nuiele, pictura pe sticlă a icoanelor, împletitul brăţărilor, cruciuliţelor şi lucrul manual au scos la iveală îndemânarea micilor suflete. Au învăţat cum să aibă răbdare, cum să-şi coordoneze mişcările şi cum, la rândul lor, să dea mai departe aceste daruri strămoşeşti. După o masă copioasă, în cea de-a doua parte a zilei, tinerii îşi exprimau dragostea şi pasiunea pentru artele sufletului. Micii artişti se împărţeau în grupe şi luau parte la atelierele de folk, creaţie literară, joc popular, teatru şi la atelierul surpriză - autoapărare. Dacă de dimineaţă au lucrat la cele practice, după-amiaza, şi-a găsit loc în tabără arta. Participanţii au învăţat să creeze rime, să-şi exprime ideile şi să intre în pielea unui personaj, să joace o horă pe cinste, să cânte împreună şi să-şi asigure siguranţa în situaţii de urgenţă.

„«Dăruind vei dobândi». Cred că numele taberei spune tot ce e necesar pentru a se înţelege cum e să fii în tabără în calitate de voluntar. Aici dăruieşti timp, implicare, voie bună şi primeşti înapoi de 10 ori mai mult. Eu am fost moderator la atelierul de pictură. Copiii au fost încântaţi să descopere tainele picturii de icoane pe sticlă, iar eu am fost fericită să le pot împărtăşi din experienţa mea”, a declarat Petronela-Amorina Roşcan, voluntar.

În mijlocul fiecărei zile, după masa de prânz, întreaga suflare se aduna în faţa altarului, unde părintele Dumitru Irina şi invitaţii săi speciali ofereau câteva cuvinte de învăţătură celor prezenţi. Ce folos viaţă fără de Hristos? În jurul acestei întrebări s-au rotit discuţiile purtate de tineri şi s-a ajuns la concluzia că, până şi-n înfăptuirea Marii Uniri, Hristos a fost în mijlocul nostru. Fiind anul Centenarului, zecile de suflete au intonat în inimi şi glas imnul României şi au promis că, de mână cu Dumnezeu, vor păstra unită ţara pentru care strămoşii noştri şi-au dat viaţa.

Cum nicio zi nu trebuie uitată de zâmbete, înainte de a pleca din nou genunchii în faţa Sfântului Altar pentru a mulţumi Domnului pentru ziua petrecută şi de a desemna „Copii zilei”, participanţii s-au bucurat de joculeţele pe care voluntarii prezenţi le făceau din inimile lor tinere.

Tabăra de creaţie „Dăruind vei dobândi” a fost şi anul acesta un prilej pentru participanţi şi voluntari de a se dezvolta, de a învăţa meşteşugurile strămoşeşti, artă şi cum să aibă răbdare, să iubească şi să mulţumească. Părintele Dumitru Irina, împreună cu familia sa, la fel ca-n fiecare an, şi-au pus întregul suflet în organizarea acestei ediţii. Părintele a oferit în fiecare zi câte o lecţie de istorie, de viaţă şi de bună credinţă participanţilor, dar mai ales voluntarilor. Le-a fost mereu aproape cu prezenţa şi ajutorul său, atât fizic, cât şi în rugăciune. Acesta a fost motivul pentru care, vineri, 3 august, aproximativ 80 de copii au primit Taina Sfintei Împărtăşanii.

„Această tabără este un loc plăcut în care copii se întâlnesc, interacţionează, leagă prietenii şi se bucură împreună. Prin atelierele practice, atelierele artistice, jocurile de cunoaştere, prin comunicare, ei devin mai sociabili, mai prezenţi în viaţa reală. Ei alcătuiesc conexiuni mai strânse între ei, ajungând la trăirea unei stări de o adevărată comuniune”, a declarat Andrei Irina, coordonator tabără.

În paralel, o echipă frumoasă de studenţi la medicină şi farmacie a bucurat inimile istovite de viaţă şi timp. Vizitând satele Agapia, Filioara, Văratec, Vânători şi Ghindăoani, tinerii viitori medici opreau din poartă-n poartă şi făceau un consult scurt bătrânilor bolnavi. Probabil, cel mai mare bine pe care l-au făcut aceşti tineri a fost că au ascultat poveştile pe care aceste suflete le povesteau puţinilor oameni care le treceau pragul.

Această tabără, organizată o singură dată-n an, este cel mai bun prilej prin care, evadând din cotidian, să ne oprim şi să cugetăm la ce suntem, la ce avem, la ce am fost şi la ce am avut. Este un prilej prin care tradiţia mai primeşte un buchet de speranţă, Ortodoxia îmbrăţişează câteva bătăi de inimi în plus şi Dumnezeu se bucură, alături de copii, de frumuseţea unui popor care promite să renască de fiecare dată, aşa cum a renăscut acum 100 de ani, la Marea Unire.

În vara anului 2002, Filiala ASCOR Iaşi împreună cu pr. Dumitru Irina şi-au propus să organizeze o tabără de lucru într-o comunitate rurală. Anul acesta se împlinesc 17 ani de tabără în Filioara, 17 ani de când a luat naştere prima tabără de creaţie din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Aceşti ani arată că este o întâlnire de tradiţie unde tineri de toate vârstele, alături de voluntari, se întâlnesc pentru a da naştere unor poveşti despre creaţie.

(Ioana Ursache - voluntar ASCOR Iaşi)