200 de ani de existenţă a Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Bârlad

Data: 25 Aprilie 2018

Biserica „Sf. Gheorghe" din Bârlad a îmbrăcat straie de sărbătoare cu ocazia prăznuirii sfântului ocrotitor şi a împlinirii a 200 de ani de existenţă.

Între 21 şi 23 aprilie, sub genericul „Zilele Sfântului Gheorghe", la biserica din urbea bârlădeană închinată Purtătorului de biruinţă s-au desfăşurat mai multe evenimente cultural-religioase care au marcat bicentenarul existenţei locaşului de cult.

Cu această ocazie a fost adusă racla cu părticica din sfintele moaşte ale Sf. M. Mc. Gheorghe de la Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău. Încă de sâmbătă seara, când au fost săvârşite Vecernia unită cu Litia, precum şi Acatistul Sf. Gheorghe, credincioşii au întâmpinat sfintele moaşte care au fost depuse spre închinare în sfântul locaş într-un baldachim frumos împodobit cu flori.

În ajunul sărbătorii sfântului ocrotitor, a fot săvârşită slujba de priveghere la care a participiat un sobor numeros de preoţi şi sute de credincioşi. Apoi, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor şi purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a susţinut o conferinţă cu tema „De ce a creat Dumnezeu pe om ca bărbat şi femeie", tema fiind aleasă în tonul Duminicii mironosiţelor şi a serbării zilei femeii creştine (a III-a duminică după Sfintele Paşti). După ce în prima parte a conferinţei s-a dezvoltat tema propusă, în cea de-a doua parte a conferinţei părintele a răspuns întrebărilor venite din partea participanţilor.

Biserica „Sf. Gheorghe", cel mai vechi locaş de cult al Bârladului, a fost construită de breasla abagerilor în anul 1818, aşa cu arată piatra comemorativă de marmură aşezată în mijlocul bisericii de Hagi Iordachi Iftimiu şi Ene Gheorghiul, cei doi ctitori principali ai bisericii. Biserica este monument istoric şi, împreună cu turnul de poartă şi clopotniţă, se află într-un amplu proces de reabilitare.