30 de ani de la sfinţirea noii biserici parohiale din Oșorhei, Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 12 Aprilie 2022

În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, a 5-a din Postul Sfintelor Paşti, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Oșorhei, Protopopiatul Oradea.

Vizita arhierească a avut loc la împlinirea a 30 de ani de la sfințirea Bisericii „Buna Vestire” de către Arhiereul-vicar Ioan Mihălțan, din încredințarea Episcopului Vasile Coman al Oradiei, la praznicul Floriilor din anul 1992. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a subliniat importanța asumării depline a opticii creștinului, din care lipsește cu desăvârșire judecarea și osândirea aproapelui, iar iubirea de vrăjmași este dezideratul cel mai înalt. De asemenea, a făcut referire la prorociile Domnului Hristos cu privire la Pătimirile prin care avea să treacă, enunțând, totodată, rațiunea centrală a acestui sacrificiu suprem. „Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi anunță pe Ucenicii Săi despre cele ce I se vor întâmpla, căci de aceea a venit Fiul lui Dumnezeu, pentru ca El să Se sacrifice pentru noi, oamenii, pentru urmașii lui Adam, cei care ne-am rupt de Dumnezeu prin neascultare”, a spus Prea­sfinţitul Părinte Episcop Sofronie.

Teologul Cristi Valentin Edu a fost hirotonit diacon pentru Parohia Șușturogiu, Protopopiatul Oradea, iar pr. Raul Ardelean, preot coslujitor la Parohia Pocola, Protopopiatul Beiuș, a fost hirotesit duhovnic. La chinonic, copii şi tineri din comuna Husasău de Tinca, coordonaţi de prof. Romina Nemeș, au interpretat pricesne.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a oferit pr. paroh Nicolae Robotin cea mai înaltă distincție eparhială, Ordinul „Episcop Roman Ciorogariu” pentru clerici. Primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor, a oferit ierarhului și preotului paroh o „Diplomă de excelență” din partea Consiliului local.