30 de tineri au participat la un concurs de cunoştinţe pe tema Sfintei Liturghii

Data: 09 Mai 2016

Evenimentul a fost organizat de ATOR Târgu Frumos la „Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Găneşti. în cadrul proiectului „Sfânta Liturghie - bucuria care nu trece niciodată“.

Sâmbătă, 7 mai 2016, peste 100 de tineri din zona oraşului Târgu Frumos au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele inspector pentru tineret protos. Nicodim Petre. Printre preoţii slujitori îi enumerăm pe părintele Gheorghiţă Muraru, coordonator ATOR Costeşti, părintele Dumitru Rusu, coordonator ATOR Paşcani, părintele Ionuţ Robert Chirilă, paroh la Parohia Oţeleni, părintele Dan Gigi Ioan, secretarul Protopopiatului Paşcani, şi subsemnatul, preot Marius Ştefan, coordonator ATOR Târgu Frumos.

Protos. Nicodim Petre a oficiat în mijlocul bisericii Sfânta Proscomidie pentru a da posibilitatea tinerilor participanţi să înţeleagă semnificaţia slujbei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, mai mulţi tineri s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.

După Sfânta Liturghie a avut loc o agapă frăţească şi un program de jocuri recreative. A urmat concursul de cunoştinţe teologice „Sfânta Liturghie - bucuria care nu trece niciodată“, la care au participat 30 de tineri, câte 15 pentru secţiunea clasele VII-IX şi 15 pentru secţiunea clasele X-XII.

Din juriu a făcut parte protos. Nicodim Petre, inspector pentru tineret în cadrul Departamentului de Tineret şi Misiune în universităţi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi Viorel Laiu, profesor la Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ, care a alcătuit şi întrebările concursului. Secretar al juriului a fost părintele Dan Turcu.

Dacă la prima secţiune concurenţii au putut fi departajaţi, la secţiunea clasele X-XII au existat două concurente care nu au putut fi departajate, juriul hotărând să se acorde două premii I.

Câştigătorii concursului de cunoştinţe teologice „Sfânta Liturghie - bucuria care nu trece niciodată“ sunt:

Secţiunea I, clasele VII-IX

Premiul I - Florea Narcis - ATOR Coşteşti;

Premiul II - Grigoriu Ioan - ATOR Paşcani;

Premiul III - Iordache Eusebiu - ATOR Târgu Frumos.

Secţiunea a II-a, clasele X-XII

Premiul I - Corcodel Ştefania - ATOR Paşcani;

Premiul I - Viziteu Paula - ATOR Costeşti;

Premiul III - Luca Mihail - ATOR Paşcani.

Proiectul şi-a propus

să conştientizeze

importanţa Sfintei Liturghii în viaţa tinerilor

Concursul face parte din cadrul unui proiect cu acelaşi titlu, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - mai 2016 în colaborare cu:

- ATOR Paşcani - coordonator preot Dumitru Rusu;

- ATOR Costeşti - coordonator preot Gheorghe Muraru;

- Parohia Hândreşti - preot paroh Dan Turcu;

- Parohia Oţeleni - preot paroh Ionuţ Robert Chirilă;

- Protopopiatul Paşcani - protopop preot Pavel Postolachi;

- Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală - Departamentul de Tineret şi Misiune în universităţi, inspector pentru tineret protos. Nicodim Petre;

- Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ Mănăstirea Neamţ - preot profesor Viorel Laiu;

- Parohia „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ Găneşti.

Scopul proiectului a fost creşterea cu 20% a numărului de tineri participanţi la Sfânta Liturghie în arealul filialelor ATOR şi al parohiilor implicate în proiect. Obiectivele proiectului au fost informarea a 100 de tineri din filialele ATOR şi parohiile implicate în proiect cu privire la simbolistica Sfintei Liturghii, în toate etapele ei, în lunile ianuarie-mai 2016 şi dezvoltarea unui comportament religios, de creştin practicant, la cei 100 de tineri implicaţi în lunile ianuarie - mai 2016.

Proiectul şi-a propus, prin multitudinea de activităţi, să explice tinerilor beneficiari simbolistica Sfintei Liturghii, determinându-i, astfel, să conştientizeze importanţa Sfintei Liturghii în viaţa lor şi să-i motiveze pentru a participa activ la această sfântă slujbă.

Activităţile principale au fost gândite sub forma unor ore de catehizare şi a unui concurs interfiliale ATOR şi parohii pe tema Sfintei Liturghii.

Orele de cateheză s-au desfăşurat în fiecare filială ATOR şi parohie, având ca moderator preotul coordonator şi ca beneficiari direcţi tinerii înscrişi în filială sau tinerii parohiilor. Activităţile au fost urmate, sau precedate, de Sfânta Liturghie, pentru a exemplifica sau aprofunda cunoştinţele transmise. Orele de cateheză au fost în număr de trei, având următoarele teme:

a) PROSCOMIDIA;

b) LITURGHIA CATEHUMENILOR;

c) LITURGHIA CREDINCIOŞILOR.

Ca argument pentru implementarea proiectului nostru a fost adus în discuţie un articol al unui tânăr teolog ortodox, Laurenţiu Dumitru, articol preluat de pe www.laurentiudumitru.ro şi care are ca titlu „De ce nu merg tinerii în număr mai mare la biserică?“. Potrivit articolului, tinerii îşi motivează absenţa la Sfânta Liturghie spunând că este „prea lungă“ şi „prea plictisitoare“. Această plictiseală vine din neînţelegerea slujbei, a limbajului liturgic sau a simbolisticii ritualului.

Proiectul vine în întâmpinarea acestei nevoi, intensificând activităţile de catehizare cu tinerii pe tema Sfintei Liturghii, descoperindu-le înţelesurile Sfintei Liturghii şi ajutându-i să conştientizeze importanţa participării lor active la această slujbă.

Pe de altă parte, având în vedere lipsa motivaţiei de a participa benevol la activităţi religios-educative, am gândit activităţile proiectului bazându-ne pe metode moderne de transmitere a informaţiilor, dar şi pe spiritul lor creativ şi competitiv, justificându-se astfel apariţia unei reviste şi organizarea concursului.

Mulţumim celor care au crezut în proiectul şi concursul nostru susţinându-l: Departamentului de Tineret şi Misiune în universităţi, inspector pentru tineret protos. Nicodim Petre, Protopopiatului Paşcani şi părintelui protopop Pavel Postolachi. (Preot Marius Ştefan, Coordonator ATOR Târgu Frumos)

Opinii ale participanţilor

„Din punctul meu de vedere, acest concurs ne oferă posibilitatea de a socializa, un lucru important pentru vremurile în care trăim, ţinând cont de faptul că tinerii din ziua de astăzi preferă să comunice din ce în ce mai mult prin intermediul reţelelor de socializare. Acumularea noilor informaţii are un alt rol important, deoarece contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor noastre privind biserica.

Chiar dacă este primul concurs de acest gen la care particip, părintele m-a încurajat şi m-a sfătuit să nu ţin cont de premii, ci cel mai important lucru este să învăţ, să comunic, să-mi fac prieteni noi. Aceeaşi părere o am şi eu deoarece în viaţă trebuie să ştim să câştigăm, dar şi să pierdem.“ (Oana-Gabriela Cîrcu, 16 ani, comuna Oţeleni)

„Cu profundă consideraţie vreau să vă mărturisesc, impulsionată fiind de entuziasmul care m-a cuprins odată cu aflarea participării mele la acest concurs, că mi-am dat toată silinţa şi priceperea pentru a înţelege momentele Sfintei Liturghii.

Cu o mare bucurie spun că la oricâte slujbe voi mai participa, cu aceeaşi admiraţie şi credinţă voi urmări momentele sfintei slujbe din cultul divin ortodox, înţelegând de acum şi semnificaţia lor.“ (Zaharia Cosmina Elena, 15 ani, Oţeleni)