500 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului
În anul 1515, Sfântul Neagoe Basarab, care purtase de grijă lui Nifon în timpul neînțelegerilor sale cu Radu cel Mare, ajuns acum domnitor al Ţării Româneşti, i-a adus osemintele sfântului în ţară pentru ca „să curăţească şi să tămăduiască greşeala lui Radu Vodă”. A pus sfintele moaşte pe mormântul lui Radu cel Mare, ca prin rugăciune să dobândească iertarea de la Sfântul Nifon atât domnitorul, cât şi ţara. Tradiția ne spune că domnitorul a văzut în timpul unei slujbe de noapte „iertarea” pe care Sfântul Nifon i-a dat-o prigonitorului său.
Osemintele Sfântului Nifon au fost aşezate într-o frumoasă raclă de argint poleită cu aur şi împodobită cu pietre scumpe în formă de bisericuță cu cinci turle și trimise apoi Mănăstirii Dionisiu. Călugării greci, apreciind dărnicia lui Neagoe, i-au trimis în semn de recunoștință capul sfântului şi o mână, acestea fiind aşezate în ctitoria sa de la Curtea de Argeş. Au rămas aici până în anul 1949, când au fost duse în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, marcându-se în felul acesta reînființarea Mitropoliei Olteniei.
La 16 august 1517, a doua zi după sfințirea mănăstirii lui Neagoe Vodă din Curtea de Argeş, de faţă fiind şi Patriarhul Ecumenic Teolipt I, a avut loc canonizarea lui Nifon, adică trecerea sa în rândul sfinților, aceasta fiind prima canonizare făcută pe teritoriul țării noastre. S-a hotărât ca pomenirea lui să se facă în ziua mutării sale la cele veșnice, adică la data de 11 august. La mijlocul secolului XVII, Patriarhul Macarie III Zaim al Antiohiei împreună cu Pavel Alep călătoresc prin Ţările Române, ajungând să viziteze şi mănăstirea lui Neagoe Basarab de la Curtea de Argeş, unde „printre nepreţuitele moaşte ale sfinţilor păstrate în această biserică ne-am închinat la capul Sfântului Serghie şi de asemenea şi la cel al lui Vah, precum şi la capul lui Nifon, Patriarhul Constantinopolului care a murit la Sfântul Munte”.
La 24 octombrie 1949, eclesiarhul Teofil Niculescu a fost însărcinat să aducă la Craiova racla cu moaştele Sfinţilor Nifon, Serghie, Vah şi Tatiana, pentru a se marca momentul ridicării Cetății Băniei la rangul de reședință mitropolitană. De atunci, în catedrala din Craiova se află, alături de alte sfinte moaște, mâna stângă și capul Sfântului Nifon II, fost Patriarh al Constantinopolului, reorganizator al Bisericii din Țara Românească. (Pr. Aurel Florea)