57 de ani de la lansarea primului satelit

Data: 03 Octombrie 2014

Anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, primii din Războiul Rece care a durat o jumătate de secol, au fost marcaţi şi de competiţia - de această dată benefică umanităţii - din spaţiul ştiinţei. Cucerirea cosmosului devenise o prioritate pentru ambele puteri, SUA şi Uniunea Sovietică, fiecare dorind să dovedească fiabilitatea sistemului său - dincolo de beneficiile de ordin militar pe care le-ar fi adus avansul reprezentat de sateliţi.

În acest domeniu, primii au reuşit sovieticii, lansând satelitul Sputnik 1, cu ajutorul primei lor rachete intercontinentale R 7 Semiorka. Evenimentul se întâmpla în data de 4 octombrie 1957. Satelitul a fost plasat pe orbita Pământului, la altitudinea de 900 km, cântărea 83 kg şi era unul care transmitea semnale radio cu ajutorul a două transmiţătoare de 20 şi respectiv 40 Mhz. Au fost analizate date privind densitatea electronilor din ionosferă, precum şi temperatura şi presiunea care erau codificate prin durata dintre semnalele radio emise.

Satelitul Sputnik 1 a călătorit în jurul Pământului până la data de 3 ianuarie 1958, când s-a prăbuşit, arzând la reintrarea în atmosferă.

Acest străbunic al sateliţilor a reprezentat o mare victorie ştiinţifică la acel moment, subliniată două luni mai târziu de eşecul american în materie, aceştia ratând lansarea satelitului lor, Vanguard. (Dan Cârlea)