600 de copii sărbătoriţi la Alba Iulia
Arhiepiscopia Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă au organizat evenimentul aniversar „Ziua Copilului - Zâmbet de copil", în cadrul căruia au fost sărbătoriţi cei 600 de copii din aşezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia, judeţele Alba şi Mureş.
Programul, care s-a desfăşurat vineri, 5 iunie, a debutat cu oficierea unei slujbe religioase în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia urmată de prezentarea unei expoziţii cu lucrări artistice realizate de copiii din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, nu a putut fi prezent la acest eveniment dedicat copiilor şi a transmis un mesaj special pentru toţi copiii prezenţi la această mare sărbătoare: „Dragi copii, în această zi de primăvară, sub faldurile de lumină ale Rusaliilor, v-aţi adunat cu sutele în Catedrala Reîntregirii, venind de pe întreaga întindere a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Prezenţa voastră în Cetatea Marii Uniri vorbeşte elocvent despre condiţiile necesare pentru dobândirea Patriei cereşti: curăţia inimii, sinceritatea, încrederea filială şi iubirea iertătoare. Conştienţi că voi, dragi copii, reprezentaţi viitorul de mâine al neamului românesc, slujitorii Bisericii Ortodoxe şi profesorii de religie se străduiesc să vă ofere o bună educaţie morală şi duhovnicească. Îndemnându-vă «să fiţi următori lui Dumnezeu, ca nişte copii iubiţi» (cf. Ef. 5, 1), vă binecuvintez pe toţi şi vă îmbrăţişez cu iubire părintească întru Iisus Hristos, Domnul nostru".
Evenimentul aniversar „Ziua Copilului - Zâmbet de copil", aflat la cea de-a VIII-a ediţie în Eparhia de Alba Iulia şi îşi propune să aducă bucurie în sufletele copiilor ocrotiţi în peste 30 de aşezăminte sociale în judeţele Alba şi Mureş.
„Prin acest eveniment sărbătorim pe cei 600 de copii care sunt ocrotiţi în cele 32 de aşezăminte sociale din cuprinsul Eparhiei noastre. Dorim prin acest eveniment să aducem multă bucurie în sufletele acestor copii, zâmbetele lor fiind pentru noi principalul imbold pentru a continua munca pe acest tărâm ocrotit de Dumnezeu", a precizat părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai sectorului social al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a lăudat sărbătoarea oferită copiilor din centrele pe care le patronează Asociaţia Filantropia Ortodoxă, dar şi misiunea filantropică a Bisericii: „Serviciile sociale pe care le oferă preoţii şi aşezămintele de lângă Biserică sunt servicii pe care nimeni şi nicio altă instituţie nu le poate oferi. Prezenţa preotului, a Bisericii este determinantă în pregătirea copiilor pentru viaţă, aşa cum fiecare familie îşi pregăteşte copilul pentru viitor. Ne dorim dezvoltarea serviciilor în parteneriat cu Filantropia şi sunt convins că eforturile pe care le facem împreună vor fi spre beneficiul copiilor şi al viitorului nostru".
Lecţie de istorie şi carnaval
Programul evenimentului a cuprins şi un moment simbolic intitulat „Zâmbete înălţate la cer", în cadrul căruia copiii au înălţat în aer sute de baloane colorate. Copiii s-au bucurat apoi de schimbul de gardă, moment programat zilnic la Alba Iulia cu Garda Cetăţii Alba Carolina şi au asistat la o lecţie vie de istorie predată de voluntari reenactori care formează Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului şi Magna Nemesis.
În final, Ziua Copilului s-a încheiat cu un carnaval la care au participat toţi cei peste 600 de copii. La carnaval, elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul" din Alba Iulia au susţinut un scurt program artistic, prezentându-le copiilor dansuri populare şi internaţionale, un recital de muzică uşoară şi populară şi un moment umoristic.
În prezent, aproape 900 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de Arhiepiscopia Alba Iuliei împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba.
La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 16 centre educaţionale pentru 400 de copii, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi 34 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri locali, conform comunicatului transmis de biroul de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.