67 de ani de la deportarea bănățenilor în Câmpia Bărăganului
Sâmbătă, 16 iunie, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan din Parcul Justiției din Timişoara, au fost pomeniți cei care, în urmă cu mai bine de șase decenii, în noaptea însângerată a Rusaliilor au fost strămutați în Câmpia Bărăganului, acolo unde timp de cinci ani au suferit, dar în cele din urmă au biruit opresiunea unui regim ateu.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană. La manifestările prilejuite de acest moment au luat parte oficialități locale și județene, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, Comunitatea sârbilor din Timișoara, reprezentanți ai foștilor deținuți politici din România, precum și elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, îmbrăcați în costume naționale, care au intonat cântări religioase și cântece patriotice.
După slujbă, participanții la eveniment au rostit scurte alocuțiuni ce au avut menirea de a reitera suferința și jerfta celor care cinci ani au pribegit printre ciulinii Bărăganului. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt duhovnicesc celor care au trăit această dramă, cu conotații istorico-sociale majore pentru spațiul nostru bănățean.
La final, președintele Asociației Foștilor Deportați din Bărăgan, ing. Petru Mirciov, a prezentat cea mai nouă apariție editorială, cartea de reportaje documentare, cu titlul: „Deportații în Bărăgan, Generațiile D.O”, a scriitorului timișorean Marcel Sămânță (D.O. = domiciliu obligatoriu).
Organizatorul evenimentului de astăzi a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora. Totodată, asociaţia se preocupă de cunoaşterea adevăratei istorii recente a României și de păstrarea memoriei deportărilor în Bărăgan.