70 de ani de la naşterea preotului prof. dr. Aurel Jivi

Data: 01 August 2013

La 2 august, preotul prof. dr. Aurel Jivi, unul dintre cei mai reprezentativi istorici bisericeşti români din a doua jumătate a secolului al XX-lea, ar fi împlinit 70 de ani. Părintele profesor a fost titularul Catedrei de Istoria bisericească universală a Institutului Teologic din Sibiu şi profesor asociat la facultăţile de teologie din Oradea, Timişoara şi Caranşebeş, calitate în care şi-a îndreptat preocupările şi cercetarea asupra tuturor epocilor sau perioadelor istorice parcurse de Biserică, oprindu-se cu predilecţie asupra epocii sinoadelor ecumenice şi a relaţiilor Bisericii Răsăritene cu Bisericile Apusene. Un alt aspect remarcabil al contribuţiei istoriografice a părintelui profesor este cel dedicat situaţiei Ortodoxiei pe continentul nord-american.

Pe tărâm ecumenic s-a dovedit a fi un susţinător al dialogului cu celelalte Biserici, mulţi ani făcând parte, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române, din Comisia de dialog teologic între Biserica Ortodoxă şi Alianţa Mondială a Bisericilor Reformate.

În calitate de părinte şi dascăl, timp de aproape trei decenii, s-a preocupat de formarea intelectuală şi morală a zeci de generaţii de viitori preoţi, profesori de religie şi asistenţi sociali şi a îndrumat zeci de doctoranzi. La 1 noiembrie 2002, după o scurtă şi grea suferinţă, părintele profesor Aurel Jivi a trecut la cele veşnice. Toţi cei care l-au cunoscut nu uită dragostea cu care i-a înconjurat şi Îl roagă pe Părintele Ceresc să-l odihnească în pace cu toţi sfinţii şi drepţii Săi. Veşnică să-i fie pomenirea! (Preot Ion Alexandru Mizgan)