70 de ani de la târnosirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara
Joi, 6 octombrie 2016, cu prilejul împlinirii a 7 decenii de la târnosirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii locașului de cult, înconjurat de un sobor de preoți din Administrația Centrului eparhial și de la Catedrala Mitropolitană.
La slujba de pomenire a ctitorilor catedralei din Timișoara au participat oameni de cultură, cadre universitare de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, studenți și elevi seminariști de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, precum și numeroși credincioși timișoreni.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit la finalul Parastasului un cuvânt de învățătură în care a readus în actualitate momentele istorice din viața catedralei timișorene: „În 6 octombrie 1946, mulțime mare de credincioși atât din părțile Banatului, cât și din alte părți ale țării, împreună cu Patriarhul Nicodim, Regele Mihai, ierarhii din părțile Transilvaniei, miniștri și oameni de stat, veneau la Timișoara să ceară binecuvântarea lui Dumnezeu peste această lucrare, care, în vremea aceea, era unică, având dimensiuni impresionante. Această construcție era o dovadă a biruinței Ortodoxiei și a românismului în aceste locuri, având în vedere că mulți ani această parte de țară a fost dezlipită de trupul patriei-mame. Arhitectul acestei catedrale a umblat mult în spațiul românesc, pentru a găsi un model de catedrală. S-a dus până în părțile Moldovei, către Hârlău, de unde s-a inspirat, după care a coborât la curțile împăraților din Bizanț, de unde a luat elemente de arhitectură pentru această sfântă biserică. Iată, deci, o sinteză a celor două stiluri, care, în cele din urmă, a reușit să creeze un edificiu emblematic pentru Timișoara, pentru Banat și pentru țară. După un an de la război, noua biserică era sfințită. Astăzi ne-am oprit o clipă pentru a-i pomeni pe miile de oameni care s-au ostenit. Dacă am da jos tencuiala sau dacă am privi, cu atenție, fiecare cărămidă, am vedea că pe fiecare dintre ele scrie un nume de credincios. Noi, cu smerenie, i-am pomenit, însă cred că îngerii lui Dumnezeu, cu mai multă vrednicie, îi vor pomeni înaintea Tronului Preasfintei Treimi!”, a spus Mitropolitul Banatului.
Catedrala Ortodoxă din Timișoara, închinată Sfinților Trei Ierarhi, a fost construită în anii 1936-1940, după planul arhitectului Ioan Traianescu, fiind declarată monument de artă, pentru arhitectura, pictura și sculptura ei. Construcția propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936, prin sfințirea pietrei de temelie, de către Episcopul Andrei Magieru al Aradului. La 6 octombrie 1946, după 10 ani de efort, noul locaș mitropolitan a fost târnosit de către Patriarhul Nicodim Munteanu. La solemnitatea slujbei de târnosire a participat un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, precum și Majestatea Sa Regele Mihai I.