75 de ani de la târnosirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara

Data: 11 Octombrie 2021

Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la târnosirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, duminică, 10 octombrie 2021, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți din Arhiepiscopia Timișoarei și de la Catedrala Mitropolitană, a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii monumentalului lăcaș de cult.

La slujba de pomenire au participat cadre universitare de la Facultatea de Litere, Istorie și Teo­logie, studenți și elevi semi­nariști de la Liceul Pedagogic „Car­men Sylva”, precum și nume­roși credin­cioși timișoreni, veniți să cinstească memoria celor care și-au adus contribuția pentru edificarea acestui monument arhitectonic reprezentativ pentru cetatea Timișoarei și devenit un sim­bol al ei.

Catedrala Ortodoxă din Timi­șoa­ra, închinată Sfinților Trei Ierarhi, construită între anii 1936 şi 1940 după planul arhitectului Ioan Traianescu, a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura ei. A fost târnosită de Patriarhul Nicodim Munteanu în data de 6 octombrie 1946. La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.