90 de ani de Radio România

Un articol de: Anca Tuică - 20 Noiembrie 2018

Pe data de 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societății de Difuziune Radiotelefonică. Instituția se numește în prezent Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, numele de brand fiind Radio România.

În același an, pentru a răspunde cerințelor muzicale și ca o concretizare a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul Mihail Jora a înființat Orchestra Radio. Astăzi, este cunoscută ca Orchestra Națională Radio, director fiind doamna Liliana Staicu.

Împlinirea celor 90 de ani a fost celebrată pe data de 1 noiembrie a.c. la Sala Radio printr-un Concert Extraordinar. Sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Orchestra Națională Radio a evoluat alături de Corul Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu) și Corul de Copii Radio (dirijor: Răzvan Rădos). Invitatul serii a fost violonistul Liviu Prunaru, care este și concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam. Acesta a interpretat pe o vioară de patrimoniu Stradivarius „Pachoud” din 1694, trei lucrări: Jules Massenet - Meditaţie din opera Thaïs, Gabriel Fauré - Après un rêve pentru vioară şi orchestră, și Henryk Wieniawski - Poloneza în La major.

În cea de-a doua parte a serii, a fost audiată renumita cantată Carmina Burana compusă de Carl Orff, interpretată cu participarea soliștilor vocali Diana Ţugui (soprană), Ştefan von Korch (tenor) și Balla Sándor (bariton). Din program a făcut parte și Etos I, creație semnată de compozitorul român Adrian Pop.

Cu prilejul aniversar, Editura Casa Radio a lansat albumul „Radio România 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România”, dublu-CD. Acesta cuprinde interpretări ale unor artiști consacrați precum soprana Arta Florescu, tenorul ­Valentin Teodorian, violonistul Alexandru Tomescu. Sunt ­incluse și fragmente muzicale din concerte dirijate de Iosif Conta, Emanuel Elenescu, ­Carol Litvin, Tiberiu Soare aflați de-a lungul timpului la pupitrul Orchestrei Naționale și Orchestrei de Cameră Radio.