A 11-a ediție a concertului caritabil „După datini colindăm!” în Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 15 Decembrie 2021

La Biserica „Sfântul Elefte­rie”-Nou s-a desfășurat miercuri, 15 decembrie 2021, cea de-a 11-a ediție a tradiționalului concert caritabil de colinde „După datini colindăm!”, organizat de Aso­ciația Studenților Teologi Orto­docși (ASTO) a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Evenimentul de anul acesta a fost dedicat proiectului Casa NEST al Fundației „Alex Tache”, unde vor locui în sistem familial 12 copii abando­nați. Donațiile celor prezenți la concert însumează 27.100 de lei.

Casa NEST în care vor locui cei 12 copii este finalizată în proporție de 70%, având nevoie de încă 150.000 de euro pentru a fi deschisă și dată spre folosință. Astfel, dona­țiile strânse în cadrul evenimentului organizat de studenții teologi orto­docși, care însumează 27.100 de lei, vor avea ca scop susținerea acestui proiect.

Concertul de miercuri seară a fost susținut de trei formații corale: Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă; Corul ­ASTO, dirijat de studentul Andrei Brezeanu; și Corul „Sfânta Ecaterina”, dirijat de Anamaria Maranda.

La finalul concertului, părintele prof. dr. Mihail Simion Săsăujan, vicar administrativ eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, i-a felicitat pe cei implicați în proiectul Casa NEST pentru iniția­tivă, precum și pe studenții teologi pentru organizarea acestui concert caritabil: „Am avut ocazia în seara aceasta să remarcăm sensibilitatea unui cor de parohie, deosebita bucurie să descoperim entuziasmul studenților noștri teologi și am avut bucuria de a audia timp de o oră renumitul cor al Catedralei Patriarhale, care a interpretat cu virtuozitate și profunzime muzicală acest repertoriu. Concertul din seara aceasta încheie într-un mod festiv și admirabil o sărbătoare a hramului acestei parohii, închinat Sfântului Elefterie, care la începutul secolului al 2-lea după Hristos a suferit moarte mucenicească datorită mărturisirii lui Hristos într-o perioadă foarte grea a persecuțiilor romane păgâne. Mulțumim Fun­dației «Alex Tache», care a avut în gând săvârșirea faptei bune în această perioadă. Cred că fapta bună este expresia darului, a iubirii de oameni pe care noi trebuie să o arătăm. Aici arătăm cu adevărat virtutea creștinismului nostru și a iubirii milostive”.
Inițiativa proiectului Casa NEST îi aparține lui Alex Tache, un tânăr diagnosticat cu cancer la femurul stâng în anul 2007, care din anul 2016 a înființat fundația ce îi poartă numele, cu scopul creșterii, formării și educării copiilor orfani în manieră familială.