A 3-a duminică din Postul Crăciunului în Mitropolia Banatului

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 04 Decembrie 2018

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a tuturor făuritorilor idealului naţional românesc la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în biserica Parohiei Răchitova din Protopopiatul Moldova Nouă, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a slujit în Catedrala istorică din Arad.

În Duminica a 31-a după Rusalii, sute de credin­cioși au venit la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de ­Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După otpustul Dumne­zeieștii Liturghii, Mitropolitul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a oficiat slujba de pomenire pentru toţi participanţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, eroii căzuţi în luptă, cei deportaţi în lagăre şi întemniţaţi între anii 1914-1918. La final, Înaltprea­sfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat fragmentul evanghelic duminical.

Imediat după sinaxa euharistică, la Muzeul Catedralei Mitropolitane a fost vernisată expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, expoziţie de portrete a maestrului Ştefan Popa Popas, cu personalităţile marcante ale Marii Uniri. Expoziția este rodul trudei unui grup de istorici și a geniului creator al maestrului ca un prinos de recunoştinţă adus celor care prin cuvânt, faptă și jertfă, demne de laudă, au înfăptuit, în condițiile grele ale terminării Marelui Război, Unirea cea Mare a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu țara-mamă, România.

Slujire chiriarhală în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În ziua de 2 decembrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre Calea mântuirii” pe care, pe urmele Mântuitorului, trebuie să înainteze fiecare creștin. Pentru aceasta însă, ei trebuie să dobândească vederea sufletească necesară, așa cum Sfântul Apostol Pavel își recunoaște neputin­ța, ca și trebuința milei lui Dumnezeu prin discernământul a ceea ce are de împlinit și după cum orbul din Evanghelia zilei aștepta mila trecătorilor la marginea drumului, bucurându-se de vindecarea dorită prin dragostea de oameni a Fiului lui Dumnezeu. Având vederea limpede a stării personale și obștești, creștinul își poate rândui bine viața proprie în comuniunea sfântă cu semenii și cu Dumnezeu. „Biserica și patria au sărbătorit zilele naționale în legătură cu Centenarul Marii Uniri și Anul omagial al unității de credință și de neam, având ațintită privirea spre un viitor binecuvântat de Dumnezeu”, a amintit Înaltpreasfinția Sa. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, condus de diac. Laviniu Morariu.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul de preoți și diaconi a săvârșit un Te Deum și un Polihroniu cu prilejul împlinirii a 34 de ani de la înscăunarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei în calitatea de chiriarh al Aradului. Părintele Gheorghe Gogan a evocat prin cuvinte alese personalitatea și activitatea chiriarhului arădean, iar la final i-a îndemnat pe credincioși să participe în număr cât mai mare la sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale duminica viitoare, 9 decembrie 2018.

Slujbă arhierească în Parohia Răchitova

În Parohia Răchitova din Protopopiatul Moldova Nouă, duminică a fost zi de mare sărbătoare, toată comunitatea trăind momente de bucurie duhovnicească, întrucât Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului, s-a aflat în localitatea unde credincioșii împreună cu părintele paroh au lucrat mult în ultima perioadă la casa parohială. Ziua a început cu săvârșirea de către Părintele Episcop a Sfintei Liturghii în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care a participat un număr mare de credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Lucian l-a hirotonit diacon pe teologul Ioan Roșca, acesta urmând să fie preot pe seama Parohiei Vrăniuț. În continuare, chiriarhul a sfințit și casa parohială ce a fost amenajată și înfrumusețată. „Îl felicităm pe părintele paroh și pe toți ctitorii și binefăcătorii bisericii din Răchitova, dar și pe ctitorii casei parohiale din această parohie. De asemenea, îi felicităm pe toți cei care locuiesc în această localitate la sfârșitul Anului omagial închinat unității de credință și de ­neam, care anticipează și sosirea anului 2019, Anul satului românesc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a mai spus că doar dacă preoții locuiesc în parohiile pe care le păstoresc credincioșii din mediul rural vor avea o continuitate autentică. „Credem și mărturisim că numai prin slujirea statornică a preoților noștri în toate satele vom avea continuitate în satul românesc, dacă preoții vor locui și vor sluji în parohiile încredințate spre păstorire. De aceea, la Centrul eparhial am luat această hotărâre ca fiecare parohie să aibă și casă parohială, și unde nu sunt case, să se construiască, iar acolo unde sunt case într-o stare de degradare avansată, acestea să se renoveze și să se înfrumusețeze la fel ca și aici la Răchitova”, a mai adăugat Părintele Episcop.

Pentru munca depusă la casa parohială și misiunea pe care o desfășoară, părintele paroh Mădălin Afilipoae a fost hirotesit de Preasfințitul Părinte Lucian sachelar, iar credincioșilor le-a oferit acte de cinstire.

Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul a slujit la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 31-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.


În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică despre vindecarea orbului din Ierihon, arătând faptul că strigătul insistent al orbului era o rugăciune stăruitoare care a fost ascultată de Fiul lui Dumnezeu, Care l-a și vindecat în chip minunat, orbul primind astfel lumina ochilor. „De bucurie, orbul vindecat Îl slăvea pe Dumnezeu, la fel și oamenii care văzuseră minunea. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la rugăciune stăruitoare, pe care trebuie să o facem noi creștinii atunci când cerem mila și ajutorul lui Dumnezeu. Rugăciunea noastră nu trebuie să fie numai rugăciune de cerere, ci să ne rugăm lăudând și preamărind pe Dumnezeu, să cerem cele necesare mântuirii sufletului nostru și să nu uităm să și mul­țumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le primim în toate zilele vieții noastre”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Armonia, condus de maestrul Ovidiu Boar.