A debutat Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi
La Iaşi a debutat ieri cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină. Timp de cinci zile, unele dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină din Franţa, Rusia, Grecia, Constantinopol, Liban şi România vor face din capitala Moldovei „capitala cântului bizantin”. Evenimentul, organizat de Sectorul învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pregăteşte atât concerte deosebite, cât şi momente liturgice, cu slujbe şi privegheri săvârşite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfăşurau în vechiul Constantinopol.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi, ediţia a II-a, a debutat ieri-dimineaţă cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa participanţilor la festival. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Chivotul” din Iaşi, precum şi de membrii Asociaţiei „Sf. Roman Melodul” din Tesalonic, conduşi de către Panagiotis Neochoritis, arhonte protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia de Constantinopol).
La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat celor prezenţi un scurt cuvânt, în care a subliniat importanţa festivalului de la Iaşi: „În toiul atâtor zile de furtună, de agitaţie, de preocupări care de care mai importante, ne dăruieşte Dumnezeu câteva zile de cer senin, cer senin arătat în aducerea în mintea şi în inima noastră a acelei lumi cutremurătoare în esenţa sa - lumea şi viaţa bizantină. Încercăm în aceste zile să descoperim şi să arătăm această lume bizantină prin intermediul muzicii, prin intermediul cărţii, prin intermediul icoanei. Începând cu această seară, cu ziua de mâine, de poimâine, de sâmbătă şi duminică, în fapt de dimineaţă pentru unele momente şi mai ales la ceas de seară, ne vom întâlni sub egida acestui cânt-laudă adus lui Dumnezeu şi mângâiere sufletelor oamenilor - cântarea bizantină”.
„Bizanţul a ştiut să vorbească ca nimeni altul despre Întruparea Cuvântului”
După ceremonialul liturgic a urmat festivitatea de deschidere, ce s-a desfăşurat în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan. Moderatorul evenimentului şi preşedintele festivalului, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, a specificat raţiunea organizării unui festival de muzică bizantină la Iaşi: „Sunt bucuros să vă fiu gazdă la deschiderea celei de-a II-a ediţii a Festivalului de muzică bizantină de la Iaşi. Prezenţa dumneavoastră în această sală onorează evenimentul ca atare, onorează şi echipa de organizare care s-a străduit să aducă la Iaşi, în perioada 26-30 septembrie 2018, coruri, specialişti, teoreticieni şi practicieni ai artei muzicale bizantine şi nu numai. Timp de cinci zile, coruri din Grecia, Rusia, Franţa, Liban şi România ne vor purta prin lumile care au născut Europa de astăzi, care au plămădit credinţa creştină şi etosul românesc. Pentru că atunci când spunem Bizanţ nu ne putem referi doar la un punct anume de pe harta Europei sau Asiei Mici, ci ne referim la o lume care a adunat întru sine, ca într-o cămară, ce era mai bun din mărturia vechii Elade, dar şi a mândrei Rome, cuprinzând Mediterana de pe ţărmurile Levantului până pe coastele Italiei sau Spaniei şi întinzându-se din Mauretania până-n Georgia de astăzi. Bizantul acesta fascinant, care îl iubea pe Platon şi se regăsea lăuntric în Evanghelii, care a salvat înţelepciunea anticilor de aceeaşi barbari pe care mai apoi i-a creştinat şi le-a dat un rost în istorie, care se ridica pe stâlpi căutând cerul, dar care a ştiut să vorbească ca nimeni altul despre Întruparea Cuvântului. Un lăstar al acestei lumi suntem şi noi, românii, de origine latină şi de simţire creştină bizantină, legaţi cultural şi spiritual atât de Occident, cât şi de Orient. Poate de aceea i-am preţuit atât de mult de-a lungul istoriei noastre pe bizantini: tocmai pentru că le-am înţeles şi preţuit vocaţia de punte între lumi, aşa cum noi înşine am fost adesea. Nu întâmplător reiau aici afirmaţia marelui Nicolae Iorga care vedea în lumea românească un Bizanţ de după Bizanţ. Festivalul de muzică bizantină vine să vorbească despre această lume şi despre felurile minunate prin care a rodit în istoria Europei tot ceea ce bizantinii au adunat cu sârg în tezaurul civilizaţiei lor”.
„Dumnezeiasca Liturghie este cel mai frumos dar pe care lumea bizantină l-a oferit lumii”
A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a subliniat frumuseţea culturii bizantine, a muzicii bizantine în special: „În cursul acestei dimineţi, am săvârşit în prezenţa şi cu participarea multora dintre dumneavoastră Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Cred că nu exagerez spunând că Dumnezeiasca Liturghie este cel mai frumos dar pe care lumea bizantină l-a oferit lumii. Nu cred să existe o civilizaţie sau un imperiu dispărut care să fie regăsit în fiecare duminică în sute de mii de locuri din lume. Pătrunzând într-o biserică ortodoxă din România, din Alaska, din Siberia, din Grecia, din Athos, în cele din urmă pătrunzi în această lume minunată dispărută din punct de vedere politic, din punct de vedere economic sau militar, dar prezentă prin prelungirea ei în cele patru colţuri ale lumii. În aceste zile, la Iaşi, ca o prelungire a Dumnezeieştii Liturghii bizantine, vom pătrunde, nădăjduiesc, în spiritualitatea şi în civilizaţia Bizanţului, în lumea frumuseţii dumnezeieşti, căci, în cele din urmă, despre aceasta este vorba. Frumuseţea dumnezeiască, aşa cum au gândit-o, au trăit-o şi au mărturisit-o cei din Bizanţ, a fost prelungită în ceea ce putem numi armonia cântului bizantin”.
În continuare au rostit alocuţiuni prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. dr. Mihaela Ţură, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Iaşi, conf. univ. dr. Maria Alexandru, preşedintele comitetului ştiinţific al festivalului, după care Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a intonat stihirile glasului I de la „Toată suflarea să laude pe Domnul”, compuse de Sabin Preda în cinstea Sfântului Ierarh Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei.
„Crucea Moldavă” pentru prof. univ. dr. Georgios Konstantinou
În cadrul festivităţii s-a acordat, de asemenea, distincţia de vrednicie „Crucea Moldavă”, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, profesorului univ. dr. Georgios Konstantinou, membru al comitetului ştiinţific al festivalului, pentru lucrarea entuziastă de cercetare şi practicare a tradiţiei muzicale bizantine, ca şi pentru dragostea cu care şi-a dedicat viaţa studierii culturii şi spiritualităţii bizantine. Festivitatea s-a încheiat prin conferinţa inaugurală susţinută de Georgios Konstantinou, cu titlul „Muzica bizantină: predare, interpretare, cercetare, punere în aplicare”.
Ce evenimente urmează în cadrul festivalului
Ieri-seară, începând cu ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi se va desfăşura concertul de deschidere a festivalului, care îi va avea ca protagonişti pe invitaţii noştri din Constantinopol şi Tesalonic. Arhontele protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos din Constantinopol, Panaghiotis Neochoritis, va cânta alături de Grupul vocal-instrumental „Sfântul Roman Melodul” piese muzicale bizantine, atât laice, cât şi bisericeşti.
Astăzi, 27 septembrie, la ora 10:00, va fi lansată la Librăria „Tafrali” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cartea profesorului Grigorios Stathis, „Scara Virtuţilor”, o compoziţie muzicală contemporană de excepţie. În această seară, la ora 19:00, ieşenii sunt invitaţi la o întâlnire muzicală oferită de Corul „Organum” din Franţa, condus de Marcel Perez, care va mijloci o incursiune specială în Italia bizantină.
Mâine, 28 septembrie, la ora 10:00, acelaşi Marcel Perez va conduce un Atelier de introducere în studiul muzicii vechi la Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan. Tot pe 28 septembrie, începând cu ora 20:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi va începe Privegherea în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, la care vor sluji în strană protopsaltul Ioannis Hassanidis din Tesalonic - Grecia, corul Mănăstirii Hamatoura din Liban, precum şi Corul academic „Byzantion”.
Pe 29 septembrie, sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi spectatorii vor audia Corul „Sirin” din Moscova - Rusia, care va oferi un concert de muzică veche bisericească slavonă.
Duminică dimineaţă, Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Grecia, condus de Achileas Chaldeakis, şi Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi vor da răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie. Concertul de închidere al festivalului va fi duminică, 30 septembrie, la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi îi va avea ca invitaţi pe Maistorii artei psaltice şi pe membrii Corului academic „Byzantion”.
Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este liber.
Instituţiile partenere ale festivalului sunt Iulius, Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Iaşi, Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iaşi, Muzeul Mitropolitan şi Asociaţia culturală „Byzantion”. Mai multe detalii despre program şi invitaţi puteţi afla accesând site-ul oficial al evenimentului - www.ibmf.ro.