A doua zi a Simpozionului ştiinţific internaţional în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Ieri, în cea de-a doua zi a Simpozionului ştiinţific internaţional „2013 - Anul jubiliar al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi anul omagial Dumitru Stăniloae“, organizat la Galaţi, a avut loc şi Conferinţa semestrială de primăvară a preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
În Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa IPS Arhiepiscop Casian, a invitaţilor clerici şi mireni de la instituţii de învăţământ din ţară şi din străinătate şi a preoţilor din eparhie. A fost săvârşită apoi o slujbă de pomenire a fericitului întru amintire episcop Melchisedec Ştefănescu, la împlinirea a 121 de ani de la mutarea sa la Domnul.
Secţiunea a III-a a simpozionului s-a desfăşurat în sala Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi, cu participarea preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a vorbit despre „Evoluţia cultului Bisericii creştine în epoca Sfântului Împărat Constantin cel Mare“. De la aceeaşi facultate, pr. prof. dr. Adrian Gabor a prezentat „Ctitoriile Sfântului Împărat Constantin cel Mare“. Dr. Florin Marinescu, cercetător la Institutul de Studii Neoelenice din Atena, a prezentat diferite „Biserici din România cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu, de la Facultatea de Teologie „Ilarion Felea“ din Arad, a vorbit despre „Contribuţia Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la dezvoltarea cultului creştin şi a arhitecturii bisericeşti, potrivit mărturiilor scriitorilor bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Teodoret al Cirului“. Pr. lect. dr. Adrian Ignat, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgovişte, a prezentat „Relaţia Biserică - Stat în timpul Împăratului Constantin cel Mare“. Sociologul dr. Mirel Bănică, cercetător ştiinţific la Secţia de ştiinţe istorice a Academiei Române, a vorbit despre „Dumitru Stăniloae, Spiritualitate ortodoxă. Ascetica şi Mistica. O lectură social-teologică“.
„Concluzia cea mai bună a întrunirii profesorilor de teologie invitaţi de Departamentul Teologic din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, din ţară şi din străinătate, a fost Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită astăzi în catedrală, cu prezenţa corpului preoţesc din Arhiepiscopie, în cadrul căreia am cinstit deodată, jubiliar, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi chipul luminos al părintelui Stăniloae, dar pe toate le-am aşezat sub semnul începătorului cinstirii lucrării apostolice la Dunărea de Jos, al slujirii culturale şi misionare în acest spaţiu de către luminatul episcop Melchisedec Ştefănescu. Ziua lui este o zi închinată, în anul jubiliar al Sfinţilor Împăraţi, Bisericii, culturii şi spiritualităţii poporului român“, a apreciat IPS Arhiepiscop Casian la final.
Simpozionul internaţional a continuat în a doua parte a zilei de ieri şi se va încheia astăzi. Referatele susţinute se vor constitui într-un volum. (Alexandru Briciu)