A fost fixată crucea pe Catedrala Episcopală din Baia Mare

Un articol de: Andrei Fărcaş - 13 August 2016

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat crucea care, apoi, a fost fixată pe Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la cota maximă a sfântului locaş: 85 metri.

La evenimentul care a avut loc joi, 11 august, au luat parte cei care au contribuit la ridicarea locaşului de închinare: arhitectul Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, care a gândit forma, dimensiunile şi materialele din care este făcută crucea, precum şi toată partea arhitecturală, dr. ing. Gelu Zaharia, inginerul care a calculat şi desemnat, împreună cu echipa sa, structura de rezistenţă, o lucrare foarte complexă, materializată în peste 500 de planşe de dimensiuni mari şi foarte mari (numai pentru partea de rezistenţă), Sorin Zaharia, inginerul geolog, cel care a dat aprobarea construirii Catedralei, echipa de constructori a ing. Grigore Buda din Târgul Lăpuş. Au fost prezenți arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, arhim. Dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei, preoţi şi diaconi, teologi, credincioși care au venit să asiste la acest eveniment.

Ridicarea şi fixarea crucii a fost precedată de ridicarea altor părţi constructive structurale de înălţime care au fost elevate cu aceeaşi macara. Au fost structuri montate jos, inclusiv partea acoperişului de sub cruce.

„Ne-a ajutat Dumnezeu să montăm structura metalică pentru acoperişul cupolei centrale a Catedralei noastre Episcopale din Baia Mare, iar în aceste momente, după ce vom citi încă o rugăciune de binecuvântare a Sfintei Cruci, va fi ridicată pe Sfânta Catedrală ca să binecuvânteze cetatea, adică oraşul nostru, judeţul, ţinutul şi lumea. Orice cruce a lui Hristos binecuvântează atât poporul lui Dumnezeu cât şi ţinutul şi lumea pentru că aduce multă putere şi binecuvântare de la Dumnezeu”, a spus PS Iustin Sigheteanul.

Catedrala este o clădire impresionantă, reprezentativă pentru Transilvania, construită în tradiţia bisericilor ortodoxe, cu dimensiunile de 85 metri lungime, 50 metri lăţime şi 85 metri înălţime. În partea de la nivelul întâi al sfântului locaş, cu o capacitate de circa 2.000 de locuri, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în Joia Mare a anului 2003, iar târnosirea a avut loc în 9 septembrie 2003, fiind făcută de către vrednicii de pomenire Patriarh Teoctist şi PF Petros al VII-lea, Papă şi Patriarh Apostolic al Alexandriei Egiptului şi al întregii Africi, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi credincioşi.

Urmează construirea contraforţilor, montarea geamurilor şi uşilor, a instalaţiilor, executarea lucrărilor de finisaje, interioare şi exterioare, şi pictarea Catedralei propriu-zise, care are o capacitate de peste 3.500 de locuri şi se află situată peste partea de subsol în care se slujeşte acum.

„Îi mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor celor care s-au jertfit şi ostenit să ajungem aici (la fixarea Sfintei Cruci n.n.), în primul rând părinţilor Catedralei, părintelui Nifon şi părintelui Casian, constructorilor, specialiştilor, echipei tehnice. Şi mulţumim din inimă, profund, cu recunoştinţă, Bunului Dumnezeu că ne-a dat sănătate şi putere să parcurgem toate etapele care n-au fost deloc uşoare”, a spus PS Iustin Sigheteanul.