A început Festivalul „Gavriil Musicescu”
Ieri, 2 iulie 2019, Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare” din cartierul Podu Roş - Iaşi a îmbrăcat veşminte de sărbătoare, comunitatea ieşeană celebrând zilele acestea hramul parohiei. Aproximativ 38 de preoţi au săvârşit luni seara, 1 iulie 2019, sluba Vecerniei unită cu Litia, iar ieri, credincioşii s-au rugat la Sfânta Liturghie oficiată de un impresionant sobor de preoţi români şi moldoveni, dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi. Totodată, Festivalul de muzică „Gavriil Musicescu” şi-a anunţat, cu prilejul acestui eveniment, deschiderea oficială a celei de a VII-a ediţii.
Parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din municipiul Iaşi şi-a sărbătorit ieri, 2 iulie 2019, ocrotitorul spiritual. Slujbele au început încă de luni seara, 1 iulie 2019, cu săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia, de către un sobor de aproximativ 40 de clerici, alături de părintele Daniel Marius Profir, protopop de Iaşi II. La eveniment au participat atât autorităţile locale, cât şi credincioşii din cartierul Podu Roş şi din oraşul Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi. La final, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele dr. Marcel Cojocaru, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Ieri-dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, atât din ţară, cât şi din Republica Moldova. Împreună cu ierarhul au mai slujit părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, dar şi părintele Mihai Eduard Doroşincă, parohul comunităţii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Antonie a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la sărbătoarea de ieri: „Să învăţăm de la Sfântul Ştefan cel Mare să ţinem ziua de duminică şi de sărbătoare, şi în aceste zile să fim în sfintele locaşuri să-I mulţumim Domnului pentru ajutorul primit şi pentru cei apropiaţi. Să învăţăm de la Sfântul Ştefan cel Mare să postim, să ne împărtăşim, să aducem ordine în viaţa noastră şi să învăţăm de la el cât de importantă este Pocăinţa sau Sfânta Taină a Mărturisirii”.
În semn de binecuvântare şi ca mărturisire a unităţii naţionale, PS Episcop Antonie a dăruit în chip simbolic „Candela Unirii” părintelui Eduard Doroşincă, arătând astfel că unitatea trebuie să primeze întotdeauna. De asemenea, părintele paroh a oferit arhiereului în semn de gratitudine o icoană. Tot cu această ocazie, Episcopul de Bălţi a dăruit comunităţii şi a lansat, totodată, prima carte a Eparhiei de Bălţi, „Jurnalul misionar al cuviosului Anatolie Tihai”.
A început Festivalul de muzică „Gavriil Musicescu”
Tot ieri a început cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs coral internaţional pentru tineret „Gavriil Musicescu”, eveniment desfăşurat de Asociaţia „Iubire şi Încredere” Iaşi. Credincioşii prezenţi la sfintele slujbe au putut audia pentru prima oară Corul academic „Mirce Acev” al Universităţii „Ss. Cyril and Methodius” din Skopje, Republica Macedonia de Nord. Acest cor dimpreună cu Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane Iaşi, Corala „Armonia” Constanţa şi Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iaşi au concertat ieri, de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU Iaşi). Pentru a vedea live evenimentele desfăşurate în cadrul Festavalului «Gavriil Musicescu», dar şi pentru a afla mai multe detalii cu privire la programul concursului, puteţi accesa site-ul web www.iubiresiincredere.ro. De asemenea, înregistrările concertelor vor fi disponibile şi pe canalul de YouTube al organizatorilor. Detalii despre programul festivalului şi despre evenimentele care au loc, în pagina 4A.