A început hidroizolarea cu plumb la Catedrala Mântuirii Neamului

Data: 18 Noiembrie 2011

Lucrările la viitoarea emblemă a ortodoxiei româneşti, Catedrala Mântuirii Neamului, au trecut la o nouă etapă, respectiv realizarea hidroizolaţiei prin placarea cu plumb, atât pe plan orizontal, cât şi pe plan vertical. Echipele de muncitori trebuie să lucreze cu grijă pentru a nu deteriora plăcile.

Această etapă este una importantă deoarece este menită să blocheze apa din stratul de pânză freatică să pătrundă în subsolul viitorului lăcaş de închinăciune. Lucrările se desfăşoară într-un ritm susţinut şi specialiştii estimează că etapa va fi finalizată în luna februarie a anului viitor.

"Pe partea verticală se execută panouri în fabrică, ce sunt aduse în şantier şi sunt montate pe suporţi speciali, care vor rămâne agăţaţi pe stratul suport de polistiren până în momentul în care se execută turnarea radierului la cota de 7 metri. În plan orizontal, hidroizolaţia cu plumb se execută din fâşii de plumb de 4 mm grosime, iar panourile în fabrică din plumb de 3 mm. În planul orizontal, toate fâşiile de plumb vor fi sudate cu flacără oxiacetilenică fără adaos de material printr-o topire a primei feţe a foii de plumb, cât şi cea de dedesubt. La panourile orizontale, cât şi la cele verticale se aplică o soluţie epoxidică, după care un strat de nisip pentru a crea o aderenţă corespunzătoare în momentul turnării betonului", a declarat inginerul Ion Ion pentru TRINITAS TV, citat de Agenţia Basilica.

"Pentru acest tip de hidroizolaţie, fiind o lucrare unică pentru noi şi poate chiar şi în România, există o tehnologie în care noi aplicăm tot ceea ce cunoaştem, cunoştinţe care au fost transmise şi echipelor de lucru prin instruire punct cu punct de execuţie. Trebuie să se lucreze cu foarte mare grijă ca foile de plumb să fie protejate, adică după montarea acestora să nu fie înţepate, să nu se deterioreze în momentul armăturii şi tocmai de aceea după montarea acestor fâşii de plumb atât pe orizontală, cât şi pe verticală se vor lua măsuri de protecţie pentru a ne asigura că această hidroizolaţie din plumb este perfect executată", a mai menţionat inginerul Ion Ion.

Ctitor al sfântului lăcaş de închinăciune poate deveni oricine, atât la parohiile şi mănăstirile din Patriarhia Română, cât şi prin transmiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în reţelele de telefonie mobilă: Vodafone, Cosmote şi Orange, până pe 31 decembrie 2011. Donaţiile pot fi făcute şi online, la adresa www.construimcatedrala.ro. Pentru depunere numerar sau virament bancar pot fi folosite următoarele conturi: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti.