„A obţine note bune la disciplina religie reprezintă o veritabilă declaraţie de patriotism“
Elevii şi profesorii din Arhiepiscopia Iaşilor care au obţinut premii la olimpiada naţională de religie sau la olimpiadele organizate la alte materii pentru seminariile teologice au fost premiaţi ieri de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului „Sfântul Nicolae" din Iaşi.
Au participat la eveniment reprezentanţi ai Centrului Eparhial, inspectori de religie, directori de seminarii teologice, elevi şi profesori îndrumători ai acestora. În debutul festivităţii, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a făcut referire la contextul organizării acestei manifestări de premiere: „Sunt prezenţi la acest moment profesori, elevi, părinţi şi susţinători ai tinerilor care la olimpiada de religie pentru şcolile de stat şi la olimpiadele la materiile teologice din cadrul seminariilor au obţinut premii la nivel naţional. Îi avem alături de noi şi pe părinţii elevilor olimpici, pentru că am dorit ca prin acest gest să onorăm şi un «parcurs familial», fiindcă aceşti părinţi au investit multă încredere şi susţinere în copiii lor, permiţându-le să se dezvolte şi în această direcţie. Nu am uitat nici de «parcursul academic», fiindcă ce ar fi olimpicii fără profesorii care, cu răbdare, de multe ori prin renunţarea la confortul personal, au avut curajul să investească timp, putere şi motivare în aceşti tineri? A învăţa astăzi, a obţine note bune, în special la disciplina religie, reprezintă o veritabilă declaraţie de patriotism".
Au luat apoi cuvântul reprezentanţi ai elevilor, precum şi ai profesorilor îndrumători, iar la final a adresat câteva gânduri Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre nevoia Bisericii şi a societăţii, în general, de a avea oameni bine pregătiţi şi cu credinţă în Dumnezeu: „Oamenii bine pregătiţi, pe de o parte, ajung să-şi asume responsabilităţi-cheie, iar pe de altă parte au o forţă, nesesizabilă cu ochiul liber, de influenţare a mentalităţii maselor. O bună pregătire în seminarul teologic şi o bună pregătire la ora de religie înseamnă trimiterea în câmpul societăţii a unor oameni care sunt, pe de o parte, buni profesionişti, iar pe de altă parte, care au credinţa în Dumnezeu ca fundament al slujirii lor". Elevii şi profesorii cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale au primit la final premii din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.