A trecut la cele veşnice preotul iconom stavrofor Costache Ceobanu

Un articol de: Pr. Ic. Stavr. Daniel Precob - 31 August 2019

În data de 21 august 2019 a trecut la cele veşnice preotul Costache Ceobanu, pensionar îmbisericit la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Dorohoi, în vârstă de 75 de ani.

Preotul Costache Ceobanu s-a născut în localitatea Mileanca, judeţul Botoşani, la data de 29 iulie 1944, din părinţii Costache şi Floarea. Absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamţ, a urmat cursurile universitare la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde în anul 1969 a obţinut titlul de licenţiat în Teologie cu lucrarea „Despre Taina Botezului”. S-a căsătorit la data de 26 iulie 1969 cu Viorica Ceică din Darabani, judeţul Botoşani, cadru didactic, având ulterior un copil - Costeluş Olivian. A fost hirotonit diacon în ziua de 26 octombrie 1969, iar preot şi duhovnic în ziua de 9 noiembrie 1969, pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi” - Fundu Herţii, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani.

Începând cu data de 1 martie 1981, în urma plecării la studii a părintelui protopop Damian Teodor, îşi încetează activitatea de contabil principal la cancelaria protopopiatului şi ocupă postul vacant de protopop. La 1 septembrie 1982 pleacă din postul pe preot paroh al Parohiei „Sfinţii Voievozi” - Fundu Herţii, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, şi ocupă postul de preot paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” - Dorohoi, Protopopiatul Dorohoi. Începând cu data de 1 iulie 1984 încetează activitatea de protopop, rămânând paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” - Dorohoi. La 1 iunie 1995 se transferă la Parohia „Sfântul Nicolae” - Dorohoi pe postul de paroh, unde rămâne până la data de 1 noiembrie 1997, când se transferă ca paroh la parohia nou înfiinţată „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Dorohoi.

Aici s-a preocupat de buna gospodărire a comunităţii nou înfiinţate, procurând toate cele necesare. A construit o capelă, ce a fost sfinţită la data de 22 iunie 1998 de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul,  unde a slujit până la terminarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale (21 noiembrie 2010). În anul 1996 se pune piatra de temelie a noii biserici şi din 1998 a început construirea ei, locaşul de cult fiind sfinţit la data de 10 iulie 2011 de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. Părintele Costache Ceobanu a avut o bogată activitate administrativă, a obţinut terenul necesar construirii bisericii şi l-a intabulat, a înzestrat biserica cu toate cele necesare cultului divin, parohia dispunând în prezent de biserică nouă şi capelă.

La 1 aprilie 2011 se pensionează, rămânând să slujească până la 1 februarie 2015, când este îmbisericit la aceeaşi biserică. A primit rangul onorific de iconom stavrofor la 10 iulie 2011, în urma activităţii deosebit de frumoase desfăşurată în toate planurile de misiune.

Înmormântarea părintelui Ceobanu Costache a avut loc duminică, 25 august,  în curtea bisericii parohiale. La slujba înmormântării a fost prezent, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis mesajul de condoleanţe din partea ierarhului. (Pr. ic. stavr. Daniel Precob)