A treia ediţie a Festivalului „Recunoştinţă”

Un articol de: Pr. Dr. Ștefan Zară - 15 Noiembrie 2017

Parohia Valea Bisericii - Orlești din Protoieria Drăgășani, judeţul Vâlcea, a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului cultural-religios cu tema „Recunoștință”. Cu acest prilej, au fost pregătite mai multe activităţi, menite să aducă împreună tinerii şi vârstnicii parohiei vâlcene.

Credincioșii Parohiei Valea Bisericii - Or­leşti au participat în număr mare dumi­nică, 12 noiembrie, la evenimentul închinat „Recunoştinţei”, organizat al treilea an la rând, prin iniţiativa pr. paroh Luca-Georgian Sîia. Cu toţii s-au bucurat de prezența corului Seminarului „Sfân­tul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea la Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de preoți și diaconi. Programul a continuat cu procesiunea la Sfânta Cruce din dealul Criseasca, unde, un sobor de 20 de preoți, în prezența a nu­meroși credincioși, a săvârșit sluj­ba de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu peste toți locuitorii comunei Orlești.

Aflat în mijlocul cre­dincio­șilor, preoților, dascălilor și oficia­li­tăților administrației locale, pă­rintele protoiereu Ion Dumi­trașcu a transmis binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Var­sa­nufie, evocând importanța Sfin­tei Cruci în viața fiecărui om și binefacerile izvorâte din puterea ei. În ultima parte a acestui eveniment, a fost organizat un cenaclu cu conținut de muzică religioasă, coral-instrumentală, teatru și ansamblu de muzică folclorică, cu participarea corului seminarului, dirijat de arhid. Codruț-Dumitru Scurtu, și a grupurilor corale de la școlile Orlești, Scundu, Ionești, Prundeni, Sutești și Crețeni.

Un moment deosebit l-a constituit acor­darea titlurilor de cetățeni de onoare de către Consiliul Local și Primăria Orlești domnilor acad. prof. univ. dr. Emi­lian Popescu și prof. Traian Dobrinescu, fii ai sa­tului, ca dar de recunoștință pentru activitatea educațio­nal-cul­turală adusă de dânșii societății românești.

„Onoarea te apleacă în chip smerit spre Dumnezeu”

„Onoarea este haina asumată în Crucea de pe umărul crești­nului. Onoarea te menține ancorat în marea vieții, când vântul pof­telor se întețește, ademenindu-te cu mirosul deșertă­ciunilor lumii acesteia. Onoarea te aplea­că în chip smerit spre Dumnezeu Bine­făcătorul, precum spicul plin de boabe coapte stă plecat spre pământul ce l-a hrănit! Onoarea este zestrea de nuntă ancestrală a creștinului. Ridicându-ne ochii către cer, gândind la ce datorăm Domnului Dumnezeu, va trebui să zicem precum psalmistul Da­vid: «Cu ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie?», Psalm 65, 3. La ceas de toamnă, când vremea culegerii roadelor a sosit, este momentul să mulțu­mim lui Dumnezeu pentru toate! Să arătăm recunoștință părinților noștri, dascălilor, binefăcătorilor noștri, satului și țării noastre pentru ceea ce suntem astăzi!”, a spus părintele Luca-Georgian Sîia în cuvântul său de mulţu­mire. Tot­o­dată, părintele paroh şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei peste 500 de credincioşi care au luat parte la eveniment, pe parcursul întregii zile.