A XIV-a ediție a Festivalului de Toacă de la Victoria

Un articol de: Daniel Mihai Smădu - 11 Iulie 2018

În perioada 2-4 iulie a avut loc în orașul Victoria, județul Brașov, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Toacă și Clopote. La ediția din acest an au participat 96 de copii din toate regiunile țării, precum și din Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iulie are loc în orașul Victoria, la poalele Munților Făgăraș, cunoscutul Festival Internațional de Toacă și Clopote. Copii și tineri din toată țara vin la Victoria să-și demonstreze dragostea față de cântul toacei și al clopotelor, precum și dragostea față de valorile credinței și ale neamului, fiecare purtând veșmântul specific zonei din care provine. Ediția din acest an a festivalului a început luni, 2 iulie, cu slujba Vecerniei oficiată în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din oraș, unde copiii și însoțitorii au participat la slujba religioasă și au interpretat mai multe cântece patriotice. A doua zi a avut loc primirea participanților de către organizatori în fața Primăriei Victoriei, după care a urmat parada portului popular pe drumul spre Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Programul din acest an a cuprins și momente artistice și de dansuri populare în fața Casei de Cultură din Victoria. Concursul de toacă și clopote a avut loc la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde cei 96 de copii s-au întrecut în arta cântecului de toacă și clopote. Juriul de specialitate a apreciat prestația copiilor și a oferit premii, diplome, cărți, dulciuri și iconițe.

Ediția din acest an s-a încheiat pe 4 iulie cu vizitarea obiectivelor turistice din zonă: Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, chilia părintelui Arsenie Boca și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara, județul Sibiu. Copiii au participat la jocuri interactive și la diferite activități pentru petrecerea timpului liber.

Festivalul de Toacă de la Victoria este organizat din anul 1995, când evenimentul era o manifestare locală pornită din dorinţa şi dragostea copiilor din parohie de a bate toaca, sub coordonarea preotului Octavian Smădu. Festivalul a devenit din 2001 un eveniment naţional, iar din 2004 unul internaţional.