Absolvenţii Facultăţii de Teologie din Sibiu au depus jurământul

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Iunie 2022

Peste 100 de absolvenţi ai promoţiei 2018-2022 şi ai cursurilor de master de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu au depus luni, 27 iunie, jurământul de credinţă.

Ceremonia a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde un sobor de preoţi şi diaconi condus de pr. prof. dr. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În sobor s-au aflat mai multe cadre didactice de la facultatea sibiană, care i-au pomenit în cadrul Sfintei Liturghii pe ierarhii şi profesorii de la Sibiu trecuţi în veşnicie.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr., care a subliniat importanţa unui astfel de moment pentru absolvenţii teologi şi pentru Facultatea de Teologie din Sibiu.

La rândul său, pr. decan Daniel Buda a transmis un mesaj de felicitare absolvenţilor: „Fără să fim pregătiţi de cineva, fără un anunţ anterior am trecut în mediul online de pe o zi pe alta şi din mers a trebuit să ne adaptăm. (...) Biserica şi învăţământul teologic în orice situaţie pot să se adapteze şi iată că avem această zi a bucuriei după ce absolvenții noştri au trecut prin emoţiile examenelor de licenţă, respectiv emoţiile susţinerii diser­tației şi se află în faţa acestui moment solemn de depunere a jurământului”.

A urmat ceremonia depunerii jurământului de credinţă pentru absolvenţi, iar la final IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat să conştientizeze misiunea lor de a fi slujitori ai Cuvântului dumnezeiesc. „Aveţi o bucurie a unei împliniri, dar în acelaşi timp şi o maturitate, în cei patru ani, deşi doi au fost la fără frecvenţă, în vocea aceasta în armonie, dar şi într-o dorinţă de a sluji lui Hristos, de acum înainte mult mai responsabilă, mult mai puternică. (...) Vă doresc lucrul acesta: să fiți demni, să fiți curajoşi, să fiţi voi, să arătaţi că prin tinereţea voastră puteţi să daţi sens şi speranţă vieţii Bisericii”, a spus ierarhul.

Au depus jurământul la Sibiu 60 de absolvenţi ai programului de licenţă în teologie pastorală şi 42 de absolvenţi ai programelor de masterat.