Academicianul Alexandru Zub aniversat la 90 de ani

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 12 Octombrie 2024

La Mănăstirea Văratec a fost aniversat astăzi, 12 octombrie, academicianul Alexandru Zub. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit o slujbă de Te Deum și l-a felicitat pentru venerabila vârstă.

Astăzi, la Mănăstirea Văratec, istoricul și academicianul Alexandru Zub a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Evenimentul a începutul cu sfințirea troiței din fața Căminului de bătrâni „Cuvioasa Nazaria”. Aceasta a fost amenajată prin sprijinul domnului Alexandu Zub și a familiei acestuia.

Întâlnirea a continuat în biserica mare a Mănăstirii Văratec, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a săvârșit slujba de Te Deum, la care au participat oameni de cultură din diferite zone ale țării, dar și din străinătate.

În semn de gratitudine, academicianul Alexandru Zub a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României”.

La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de binecuvântare, evidențiind personalitatea academicianului Alexandru Zub:

„Dincolo de opera sa de mare anvergură, academicianul Alexandru Zub uimește mai ales printr-o delicatețe și discreție specifice călugărilor îmbunătățiți, retrași din lume. Cu siguranță, cel mai greu moment cu care s-a confruntat academicianul Alexandru Zub a fost cel din perioada tinereții, implicându-se în organizarea, în anul 1957, la Mănăstirea Putna, a aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Studentul Alexandru Zub alături de alți colegi au intrat în vizorul securității. A fost arestat un an mai târziu și condamnat la 10 ani de detenție din care a ispășit mai bine de 6 ani. Chiar și în astfel de grele momente, Alexandru Zub nu și-a pierdut credința în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, având convingerea că din toate omul poate să învețe și chiar să câștige folos. Avea să declare mulți ani mai târziu că este nevoie să ne păstrăm, citez, «o atitudine pozitivă față de istorie și actualitate. Omul nu trebuie să-și piardă curajul și speranța nici în momentele cele mai grele, care au și ele o parte bună, căci îl fac mai înțelept, mai realist, mai motivat în existență».

Academicianul Alexandru Zub a dovedit o mare noblețe sufletească de fiecare dată când a vorbit despre trecutul recent al unui neam marcat de prigoană și de nedreptate, evidențiind lumina credinței ce nu a putut fi înghițită de întunericul comunismului ateu.

Acum doi ani, academicianul Alexandru Zub și-a donat întreaga bibliotecă Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În semn de apreciere și recunoștință pentru gestul său nobil, Arhiepiscopia Iașilor a înființat o nouă secțiune de carte dedicată lui.

 Istoricul Alexandru Zub s-a născut la data de 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, Botoșani. Din 10 septembrie 1991 a fost membru corespondent al Academiei Române, iar din 2004 este membru titular. În 1957, a organizat o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. A fost condamnat la zece ani închisoare politică, din care a executat șase. În prezent, academicianul s-a retras la Mănăstirea Văratec.