Accelerator de particule pentru analiza vârstei vinului

Data: 02 Septembrie 2008

Specialiştii în fizica nucleară din Franţa au pus la punct o tehnică pentru autentificarea marilor mărci de vin prin supunerea sticlelor în care este îmbuteliată băutura la acţiunea fasciculelor de ioni dintr-un accelerator de particule.

„Analiza cu ajutorul fasciculelor de ioni indică vârsta vinului prin datarea conţinutului“, informează Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa (CNRS). În mod tradiţional, pentru identificarea vinului se foloseşte tehnica de măsurare a nivelului de radioactivitate a izotopului de cesiu-137, care nu permitea datarea băuturilor fabricate înainte de 1950. Noul procedeu permite verificarea nu numai a vârstei vinului, dar şi a provenienţei acestuia, deci identificarea mărcii. Tehnica se aseamănă cu semnătura unui pictor pe tabloul unui maestru, autentificarea putând fi realizată fără deschiderea sticlei. Procedeul se bazează pe studiul razelor X emise de sticlele pla-sate sub fasciculul de ioni din acceleratorul Aifira, situat în regiunea Aquitaine (sud-vestul Franţei).