Acțiunea de constatare a calamităţilor se va încheia la 15 septembrie

Data: 30 August 2024

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat, miercuri, mai multe propuneri de acte normative care vizează fermierii afectaţi de seceta severă din acest an. Ordonanțele respective, care se referă la adoptarea unui sistem de asigurare la secetă a 7 milioane de hectare, la „Creditul fermierului” și la amânarea unor rate sau a executărilor silite, urmează a fi adoptate în următoarele ședințe ale Executivului. Demnitarul a menţionat că, până în prezent, au fost finalizate peste 80% din procesele-verbale de constatare a calamităţilor şi că va fi respectat termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să poată fi acordate despăgubirile în cuantum de 1.000 lei/ha înainte de începerea lucrărilor de toamnă.

Prin mecanismul de asigurare la secetă, prevăzut într-un act normativ, „se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei/ha, lucru ce va duce la deblocarea creditării fermierilor români”, a afirmat Barbu, la ședința de miercuri a Guvernului.

Un alt act normativ va modifica măsura „Creditul fermierului”. Astfel, gradul de garantare va crește la 100% din fondurile puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, iar de acesta vor beneficia şi fermierii care figurează în baza de date a Centrului riscului de credit, cu condiţia ca aceştia să deţină un proces-verbal de constatare a calamităţilor în acest an.

O altă măsură se referă la suspendarea până la 31 decembrie 2025 a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, a dobânzilor şi comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate pentru 2023-2024. (C. Z.)