Acțiuni comune pentru susținerea orei de religie

Un articol de: Ioan Bușagă - 27 Mai 2015

Reprezentanții Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) - filiala sector 3 Capitală, s-au întâlnit marți, 26 mai, cu preoții de la parohiile din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală și cu profesori de religie de la școlile din raza aceluiași sector.

Întrunirea părinților, a preoților și a profesorilor de religie, la nivel de sector, a avut scopul de a stabili noi acțiuni comune pentru susținerea orei de religie, dar și de a desemna repre­zentanți APOR la nivel de clasă sau, cel puțin, la nivel de școală. Întrunirea a fost deschisă de pr. Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, care a explicat, citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, că educația religioasă are, mai presus de caracterul informativ, un caracter formativ, care privește realitatea eshatologică. „Răspunderea pe care o au părinții pentru creș­terea copiilor este foarte mare, la fel ca și răsplata de la Dumnezeu”, a subliniat pr. protoiereu Florin Busuioc. În continuare, pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a explicat că acest demers pentru alegerea reprezentanților APOR la nivelul fiecărei clase sau cel puțin la nivelul fiecărei școli se va împleti cu parteneriatele dintre parohii și școli, după protocolul-cadru aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din luna decembrie a anului 2014, prin care este legitimată prezența preotului și a Bisericii în școală. „Acest triunghi Biserică - Școală - Familie, dus de la nivel local până la nivel de protopopiat, sector, oraș, județ, eparhie, are menirea de a stabili grupuri de dialog. Este nevoie de o colaborare între părinții copilului, preot și profesorul de religie, fiindcă ora de religie nu poate să-și atingă finalitatea fără laboratorul care este biserica, fără o cateheză pentru copii la biserică, decât în parte”, a explicat pr. Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Reprezentantul APOR la nivelul fiecărei clase trebuie să fie ales până în data de 15 iunie. Camelia Raiciu, președinte APOR - filiala sector 3, a precizat că acesta are menirea de a fi liantul între Biserică și Școală și de a promova cât mai mult valorile creștine în școală, familie și societate. Pentru susținerea orei de religie, prof. Cristina Benga, vicepreședinte APOR, a propus ca acțiunile pe care Biserica le organizează, la inițiativa pă­rin­ților din cadrul APOR, să fie sprijinite de profesori de religie, care pot participa cu elevii, însoțiți de părinții lor. „Era timpul ca familia să-și spună cuvântul, să se simtă că există, că acești părinți respiră un alt aer decât cel care i s-a dat până acum să fie respirat. Este nevoie să creăm amintiri plăcute către care oamenii să se întoarcă atunci când le este greu”, a spus prof. Cristina Benga. În acest sens, a anunțat evenimentul pe care APOR - filiala sector 3, îl organizează vineri, 29 mai, de la ora 18:00, la Parohia Dobroteasa, când în mijlocul copiilor vor veni actorii Magda Catone, Ana Calciu și Tomi Cristin.

În cadrul întrunirii, au fost împărțite preoților afișe cu datele de contact ale APOR - filiala sector 3, pentru a fi postate la fiecare biserică. Pr. protoiereu Florin Busuioc a propus realizarea unei planificări a întâlnirilor dintre părinții din APOR, profesorii de religie și preoți la nivelul parohiilor din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Prima întrunire va fi duminică, 31 mai, la Parohia Mihai Bravu.