Acţiuni filantropice în eparhiile transilvane
În perioada premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului au fost organizate numeroase activităţi filantropice, al căror scop a fost ajutorarea semenilor care se confruntă cu situaţii sociale şi materiale dificile. Cu această ocazie, numeroşi copii proveniţi din familii nevoiaşe au primit daruri.
Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos, Asociaţia „Filantropia Ortodoxă”, filiala Gherla împreună cu mai mulţi oameni generoşi au organizat o campanie de ajutorare pentru 100 de copii fără posibilităţi materiale, în cadrul căreia au fost colectate fonduri, produse alimentare, produse de igienă, dulciuri, jucării, îmbrăcăminte şi încălţăminte, conform Elenei Gheberta, asistent social în cadrul Protopopiatului Gherla. Darurile au fost împărţite de asistenta socială împreună cu tineri voluntari, elevi ai Liceului „Ana Ipătescu” din Gherla, la domiciliul fiecărui copil. S-au implicat în această campanie şi micuţii voluntari de la Grădiniţa „Arici Pogonici” şi Grădiniţa „Veseliei” din Gherla, care au oferit câte un cadou copiilor aflaţi în evidenţa protopopiatului şi asociaţiei. Iniţiatorii campaniei s-au bucurat şi de sprijinul unor tineri de la Liceul „Ana Ipătescu” şi Liceul „Petru Maior” din Gherla.
În Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, Protopopiatul Cluj I, în perioada postului Nașterii Domnului s-a desfășurat proiectul „Sfântul Pahomie de la Gledin”, în cadrul căruia au fost adunate la cele două biserici parohiale aproximativ o tonă de alimente, haine și jucării. Toate aceste daruri au fost împărțite de către cei patru preoți ai parohiei unor familii care au nevoie de ajutorul și sprijinul semenilor. Preoții au fost ajutați de către tinerii care participă săptămânal la întâlnirile dedicate lor în cadrul parohie, conform pr. Cristian Perşa.
De asemenea, Protopopiatul Beclean, în colaborare cu Liceul Tehnologic Agricol Beclean a vizitat şi în acest an „Centrul pentru persoane cu handicap şi persoane vârstnice” din Nuşeni pentru a aduce mângâiere persoanelor îngrijite în acest centru, oferindu-le cadouri cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos, conform pr. Alin Pop.
La Zalău s-a încheiat proiectul social-filantropic „Dar de Crăciun”, care a avut ca obiectiv sprijinirea unui număr de 48 de copii proveniţi din familii ce se confruntă problemele financiare și sociale. Copiii, aflaţi în evidenţele Biroului de Asistenţă Socială a Episcopiei Sălajului, au primit pachete cu dulciuri şi alimente, iar pentru 28 de copii au fost cumpărate cizmuliţe şi paltonaşe. Darurile au fost împărţite copiilor de tinerii din Centrul de Voluntariat „Sfântul Nicolae” al Asociaţiei Filantropia Porolissum, care au mai găsit resurse ca în aceeaşi zi să aducă alinare şi mângâiere prin colind pacienţilor internaţi în Spitalul de Urgenţă din Zalău, conform pr. Claudiu Nechita, consilier social în cadrul Episcopiei Sălajului.
Daruri pentru copii săraci
La Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Braşov (parohiile Tractoru I şi II) s-a încheiat proiectul social intitulat ,,Ajută-l pe Moş Crăciun”. Proiectul a avut ca scop strângerea de donaţii, jucării şi alimente, îndeosebi dulciuri, pentru 40 de copii aflaţi într-o situaţie socială defavorizată. Pachetele au fost pregătite de voluntari împreună cu mai mulţi credincioşi, între care şi persoane fizice şi juridice, acestea fiind dăruite copiilor de Moş Crăciun, după un program de colinde şi poezii. Proiectul a fost iniţiat de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de tineret şi Asociaţia Centrul de Copii şi Tineret „Sfântul Sebastian”, sub coordonarea lui Flavius Sava – inspector de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.
În perioada 23 noiembrie 22 decembrie, Parohia „Sfântul Nicolae” din Sibiu, cartierul Turnişor, cu ajutorul unor tineri inimoşi şi sprijiniţi de câţiva sponsori, a desfăşurat Campania „Dar din dar se face Rai”. În urma acesteia s-au strâns hăinuţe, alimente, dulciuri şi jucării pentru 15 familii cu 38 de copii care locuiesc în Câmşor. Toate aceste daruri au fost oferite celor nevoiaşi într-o atmosferă de sărbătoare, în cadrul unui program de colinde, conform pr. Ciprian Creangă.
Programul „Masa pe roţi”
Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin prof. Alin Florin Novac-Iuhas, inspector școlar general, și pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie, în parteneriat cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), prin președinta Viorica Cherteș, Asociația Filantropia Oradea, prin pr. Laurențiu Lazăr, şi Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, prin directorul pr. prof. Radu Rus, şi directorul adjunct pr. prof. Dorel Leucea, au organizat o nouă acțiune în cadrul programului „Masa pe roți”.
Aflat la a şasea ediție, programul oferă sprijin celor aflați în situații materiale dificile sau celor imobilizați la domiciliu, internaţi în spitale, prin oferirea unei mese calde. Beneficiari au fost 75 de persoane, membri ai Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor Sever din Oradea, ai Asociației Filantropia și ai Fundației Scleroză Multiplă Bihor, precum şi bolnavi la secţia de oncologie a Spitalului Municipal Oradea.
Fiecare beneficiar a primit o masă caldă și un pachet de sărbători constând în dulciuri oferite de sponsori, cadre didactice, reprezentanţi ai unor instituţii judeţene, membri ai AFOREO, cu sprijinul Delicios Catering Oradea. Darurile au fost oferite prin intermediul reprezentanților partenerilor și al unui grup de voluntari, profesori de religie şi teologie, conform pr. prof. Florin Negruţiu.