Acțiuni în folosul copiilor defavorizați

Un articol de: Gabriela Firu - 11 Aprilie 2016

Arhiepiscopia Craiovei, prin Centrul social pentru copii „Aripi de Lumină”, a dezvoltat numeroase acțiuni pentru copiii care provin din familii aflate în dificultate. Parteneriatele pe care așezământul social le-a încheiat de-a lungul timpului au pus în centrul preocu­părilor grija pentru copiii marginalizați social și pentru familiile acestora, dorind să le creeze un mediu potrivit formării lor educaționale și dezvoltării abilităților de viață independentă.

Parteneriatele Centrului social „Aripi de Lumină” cu Filarmonica „Oltenia”, Gră­dinița cu program prelungit „Floarea Soarelui”, Colegiul Na­țional Economic „Gheorghe Chi­țu”, Colegiul Tehnic Energetic, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Grădinița cu program prelungit „Sfânta Ana”, Grădinița particulară „RayKids”, Muzeul Olteniei - Secția de Etno­grafie, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, Societatea Studenților Mediciniști Craiova s-au concretizat prin acțiuni recreativ-educaționale și sociale în folosul beneficiarilor.

Sprijin pentru copii

De asemenea, Colegiul Națio­nal „Frații Buzești”, la inițiativa cadrelor didactice și a elevilor, a organizat numeroase acțiuni caritabile pentru ajutorarea acestor copii. Psihopedagogul centrului, Renata Bănescu, povestește despre programele recreative și educative prin care copiii au în­vățat să picteze pe sticlă, să con­fecționeze bijuterii, să lucreze mărțișoare prin tehnici inedite precum quilling. „Ne-am bucurat mereu de sprijinul instituțiilor partenere, și în acest sens copiii noștri au avut prilejul de a fi implicați în activități deosebite, cu rol în dezvoltarea abilităților practice. Dintre acestea, amintim ateliere de teatru, inițiate de Teatrul pentru Copii și Tineret «Colibri», care de fiecare dată ne-a fost alături, acțiuni de edu­cație muzicală, derulate de Filarmonica «Oltenia», ateliere de pictură, desfășurate în colaborare cu Muzeul Olteniei - Secția de Etnografie, de către domnul profesor Cătălin Ostroveanu, ateliere de bijuterii, coordonate de doamna Costinela Iacob”, a subliniat Renata Bănescu. Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a încurajat programele pentru copiii aflați în grija Arhiepiscopiei Craiovei. De Ziua internațională a lecturii cu voce tare, printr-o activitate organizată de Secția American Corner, doamnele bibliotecare s-au aflat în mijlocul celor mici pentru a le citi povești în limba engleză și limba română, însoțite de discuții pe marginea povești­lor citite. „Această activitate și-a propus să răspundă nevoii de cunoaștere, să contribuie la insuflarea dragostei pentru lectură, la sensibilizarea sufletelor copiilor, la dezvoltarea abilități­lor de comunicare și a expresi­vității limbajului oral, la dezvoltarea deprinderilor de analiză a unor texte literare, la dezvoltarea deprinderilor de a lucra în echipă, la îmbogățirea experien­ței de învățare”, a adăugat psiho­pe­dagogul Renata Bănescu.

Serbări dedicate bătrânilor

De asemenea, un rol important pentru cei mici îl ocupă atelierele de terapie ocupațională derulate în cadrul centrului, în care beneficiarii creează felicitări prilejuite de sărbători precum Paștele, sărbătoarea Mărțișoru­lui, Crăciunul, semne de carte, mărțișoa­re, pictarea de icoane, obiecte care au putut fi admirate de craioveni în cadrul expoziții­lor, precum la Centrul Multifunc­țional Craiova și în centrul orașului.

Pe dezvoltarea abilităților practice s-a axat Colegiul Na­țional Economic „Gheorghe Chi­țu”, unde copiii Centrului social „Aripi de Lumină” prepară adesea prăjituri, îndrumați de elevii și cadrele didactice. Reprezen­tanții colegiului vorbesc despre colaborarea pe care unitatea de învățământ o are cu Mitropolia Olteniei, în scopul ajutorării copiilor proveniți din familii aflate în dificultate.
„Pentru elevii școlii noastre, această activitate reprezintă o oportunitate de a împărtăși ex­periența pe care elevii noștri o au în domeniul alimentației publice și al pregătirii prăjiturilor și de a conlucra cu cei mici. Este o activitate pe care an de an o organizăm, având o colaborare foarte bună cu Mitropolia Olteniei, și sperăm ca cei mici să învețe din experiența prietenilor lor mai mari, iar elevii de la colegiul nostru să le arate deprinderile pe care ei le-au dobândit”, a mărturisit prof. George Călăfăteanu, director-adjunct al Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu”.
Serbările cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Mărțișor și alte evenimente speciale oferă posibilitatea copiilor de a prezenta programe de poezii și cântece unui public drag, mămici, bunici, reprezentanți ai instituțiilor partenere, cât și bătrâni găzduiți de Centrul social „Renașterea”, al Arhiepiscopiei Craiovei.

Centrul social „Aripi de Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei are rolul de a asigura servicii sociale pentru reducerea gradului de excluziune socială a copiilor defavo­rizați din municipiul Craiova.
Centrul oferă beneficiarilor următoarele activități: de asis­ten­ță socială, asistență și suport specializat în vederea reabilitării/reintegrării sociale: consiliere psihologică/psihosocială, ergoterapie/terapie ocupațională; educare și formare: educare pentru abilități de viață independen­tă și facilitarea accesului la educa­ție generală; socializare, activi­tăți culturale și de petrecere a timpului liber: activități de dezvoltare a abilităților practice, acti­vități recreative, distractive, activități interactive, jocuri de grup, activități artistico-plastice (desen, pictură, modelaj) și activi­tăți artistice (piese de teatru, cântece și dansuri, recitare poezii); activități caritabile.