Activitate academică dedicată părintelui Petre David
Simpozionul național de misiologie „Arhid. Prof. Univ. Dr. Petre I. David” s-a desfășurat în zilele de 24 și 25 mai la Râmnicu Vâlcea. Evenimentele cultural-duhovnicești au debutat la biserica din satul natal al părintelui Petre I. David și au continuat sâmbătă, 25 mai, în cadrul sesiunii de comunicări susținute în Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului eparhial din Râmnic.
În contextul întâlnirii academice de la Râmnic, închinată marelui profesor de misiologie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat în cuvântul de binecuvântare adresat participanților necesitatea continuării activității misionare în societatea actuală atât pe plan teologic, cât și educațional și social, arătând că aceasta „nu este altceva decât continuarea activității Mântuitorului Hristos, începută prin înomenirea Sa din Fecioara Maria, așa cum Sfântul Apostol Pavel întărește în Epistola către Efeseni: «Şi toate le-a supus sub picioarele Lui şi, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii, Care este Trupul Lui, plinirea Celui ce plineşte toate întru toţi» (Efeseni I, 22-23)”. Remarcând activitatea misionară a unor preoți, profesori și doamne care susțin activități deosebite, Arhiepiscopul Râmnicului le-a oferit cea mai înaltă distincție a eparhiei, „Crucea Râmnicului”.
În continuare, părintele Mihai David, fratele părintelui prof. Petre David, a evocat momente din perioada studiilor și din activitatea la Catedra de misiologie a Facultății de Teologie din București, iar profesorii de la facultățile de teologie din țară și ceilalți participanți au susținut comunicări după cum urmează: preot prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia, „Odihnirea Preasfântului Duh în Preacurata Fecioară Maria și consecințele acesteia în spiritualitatea și eclesiologia ortodoxă”; diac. asist. univ. dr. Răzvan Brudiu, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia, „Icoana Bunei Vestiri - paradigmă și prototip al hierofaniei hristice eclesiale”; preot conf. univ. dr. Radu Petre Mureșan, Universitatea din București, „Maica Domnului în gândirea părintelui Arsenie Papacioc”; preot lector dr. Mihai Burlacu, Universitatea din București, „Maica Domnului în evlavia populară”; preot prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, „Revelație, dogmă și comuniune marianică mărturisitoare în cântarea Prohodului”; preot prof. univ. dr. Aurel Pavel, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, „Maica Domnului, mijlocitoare. Considerații biblice, teologice și pastoral-misionare”; prof. dr. Emanuela Pestroiu, București, „Provocări ale discursului misionar despre Maica Domnului față cu adolescența postmodernă”; preot conf. univ. dr. David Pestroiu, Universitatea din București, „Realități misionare actuale privind preacinstirea Maicii Domnului”; lector dr. Mihai Coman, Universitatea din București, „Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului”; lector dr. Sabin Preda, Universitatea din București, „Născătoarea de Dumnezeu - acrostihul Scripturilor. O perspectivă biblico-imnografică”; arhid. conf. univ. dr. Gelu Călina și pr. Mircea Nincu, „Universitatea din Craiova, Sfânta Fecioară Maria și zămislirea Cuvântului dumnezeiesc în inimile creștinilor”.
Prezentările științifice au subliniat faptul că, deși preacinstirea Maicii Domnului a fost mărturisită într-o varietate a textelor și a expresiilor liturgice, în Sfânta Scriptură, în scrieri duhovnicești, dogmatice și în cele cu caracter omiletic, în nenumărate icoane care au devenit făcătoare de minuni, acestea formează un mesaj unitar și coerent că „Născătoarea de Dumnezeu este prin excelenţă pentru fiecare creștin dreptmăritor model pentru trăirea virtuţilor şi împlinirea lor, însă este și model de a-L aduce pe Hristos în lume și de a-L vesti pe Acesta spre o tot mai deplină cunoaștere a Lui: «Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis» (Ioan XVII, 3)”.