Activitate de pregătire a preoților militari la Timișoara

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 30 Mai 2023

În perioada 29‑31 mai, la Inspectoratul de Jandarmi Județean „General Moise Groza” Timiș se desfășoară lucrările Cercului pastoral de pregătire continuă și misiune a preoților militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, regiunea Banat‑Oltenia. Evenimentul a debutat în seara zilei de luni, 29 mai, cu oficierea slujbei Vecerniei în Capela „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la sediul instituției militare din Timișoara. În dimineața următoare a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți militari condus de părintele Felix‑Iulian Radu, inspector general și șeful Secției de Asistență Religioasă a MAI.

În continuare, în Sala de festivități „General‑locotenent (post‑mortem) Ion Bunoaica” a avut loc conferința intitulată „Capelanatul militar și pastorația cadrelor militare în rezervă și/sau retragere și a veteranilor de război”. În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; colonelul Nicolae Slev, inspector‑șef al IJJ Timiș; preotul militar Felix‑Iulian Radu și Sorin‑Gabriel Ionescu, subprefectul județului Timiș. Conferința s‑a desfășurat în prezența a numeroase cadre militare, ofițeri, subofițeri și maiștri militari din cadrul IJJ Timiș și a Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara.

La finalul evenimentului a avut loc slujba de sfințire a troiței ridicate în cazarma unității în memoria eroilor jandarmi din Banat căzuți la datorie în cel de‑Al Doilea Război Mondial. Odată cu sfințirea troiței a fost binecuvântată și o placă comemorativă pe care sunt gravate numele a 44 de eroi jandarmi, precum și locul și data mutării lor din această viață. În încheiere, interpreta de muzică folclorică Ioana Stan a intonat câteva pricesne și cântece patriotice, emoționându‑i pe cei prezenți.