Activitate misionară a Grupului bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului
Pe parcursul anului 2018, la mai bine de trei ani de la înființare, Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu, a desfășurat o intensă activitate culturală și misionară, participând la numeroase evenimente religioase și cultuale.
Membrii Grupului bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au derulat, în anul 2018, numeroase activități misionare și culturale în cadrul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, precum și în afara granițelor Episcopiei. Astfel, Grupul psaltic a participat anul trecut la peste 80 de evenimente, toate consemnate într-un raport anual de activitate, conform arhid. Adrian Dobreanu.
Grupul bizantin „Theologos” a participat la târnosiri, hramuri și Sfinte Liturghii (Catedrala Episcopală din Baia Mare, parohiile Giulești, Hideaga, Lechința, Măgureni, Solduba, Fericea, Vad, Săpânța, Negrești Oaș, Vadu Izei, Oncești, Dragomirești, Bârsana, Rozavlea, Fersig, Satu Mare); slujbe la mănăstirile Scărișoara, Moisei, Rohia, Bârsana, Săpânța, Moișeni, Botiza, Budești, Ruoaia, Prislop, Ieud și Măriuș; sfințiri de capelă de cimitir; Taina Botezului și a Cununiei; concerte de colinde și imne patriotice în „Anului Centenarului”: parohiile Săsar, Prilog, Strâmtura, Sighetu Marmației și Cozma (Protopopiatul Reghin) și acțiuni social-filantropice în Baia Mare și Baia Sprie.
De asemenea, corul psaltic a înregistrat în format video cântări bizantine și colinde pentru Trinitas TV, alături de prof. Monica Șandor și Corul „Happy Sound” al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, solistele de muzică populară Maria Mihali și Gabriela Ardusătan precum și eleva Alexandra Bodea.
„Ne bucurăm pentru faptul că și în acest an am reușit să participăm la foarte multe evenimente, promovând muzica bizantină în cadrul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului; cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, muzica psaltică a început să prindă tot mai mult contur în această zonă”, a precizat arhid. prof. Adrian Dobreanu.
Din Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului fac parte persoane iubitoare de muzică bizantină, de vârste şi meserii diferite, precum şi seminarişti, elevi, studenţi sau absolvenţi ai unor facultăţi teologice. Membrii grupului sunt din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Negreşti-Oaş, Vişeu, Bârsana, Botiza etc.
„Prin urmare, muzica bizantină ne adună împreună. Grupul psaltic poate fi întâlnit în special la slujbele religioase, unde suntem invitaţi. De altfel, în mod special, prin bunăvoinţa preacuviosului părinte arhimandrit Casian, eclesiarhul Catedralei episcopale din Baia Mare, Grupul bizantin „Theologos” dă răspunsurile la Sfânta Liturghie, în special atunci când nu este prezent corul catedralei. Prin aceasta, putem evidenţia faptul că muzica cunţană şi muzica corală fac