Activităţi ale „prietenilor Sfinţilor Trei Ierarhiˮ

Data: 20 Aprilie 2019

După participarea la Sfânta Liturghie de duminică, 7 aprilie 2019, de la biserica Liceului Pedagogic din Iaşi, 14 dintre membrii grupului „prietenii Sfinţilor Trei Ierarhiˮ au plecat spre meleagurile natale ale domnului Ion Moraru. La cei 90 de ani ai săi, acesta i-a primit cu drag în casa sa de la Mîndîc (Raionul Drochia, Basarabia) şi le-a povestit din experienţele sale din lagărele de concentrare în care l-a trimis dragostea pentru neamul său românesc. Acest domn simplu, tânăr la suflet, cu o faţă luminată, i-a ajutat pe tineri să înţeleagă ce a reprezentat cu adevărat „lumina socialistăˮ, care a cuprins ţara noastră de dincolo de Prut şi le-a pus la suflet un gând cu care să rămână: „Să nu ne răzbunaţi! Iertaţi pe toţi cei care ne-au prigonit! Iertaţi până şi pe trădători, dar nu uitaţi nimic. Ceea ce nu se uită devine istoria unui neamˮ. Fiica sa, Ada, le-a vorbit apoi despre cum a luat naştere cartea de memorialistică a tatălui său, cartea ce prezintă povestea românilor basarabeni „care au fost mânaţi de forţele bolşevice spre Golgotaˮ, oameni care, fiind foarte aproape de moartea trupească, au întâlnit Viaţa.

„Am înţeles, în urma întâlnirii cu domnul Ion Moraru, că părintele Nicolae Steinhardt avea dreptate spunând că «suferinţa, ori de câte ori este îndurată sau cugetată cu vrednicie, dovedeşte că răstignirea nu va fi fost inutilă, că jerfa lui Hritos e roditoare»ˮ, ne-a transmis Grigorie Pîjîn, „prieten al Sfinţilor Trei Ierarhiˮ.

Pe 9 aprilie, la Colegiul Pedagogic, în cadrul cercului de studiu biblic cu tema „Prin moarte la Viaţăˮ, „prietenii Sfinţilor Trei Ierarhiˮ au aflat pe scurt despre cele petrecute în Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, organizând şi un concurs de Noul Testament.

Miercuri, 17 aprilie, a avut loc la biserica Liceului Pedagogic cea de-a doua ediţie a concursului de Noul Testament adresat „prietenilor Sfinţilor Trei Ierarhiˮ. Tema acestei ediţii a fost „Patimile şi Învierea Domnuluiˮ. Au participat 18 elevi ai Colegiului Pedagogic Iaşi, ai Seminarului Teologic „Sfântul Vasileˮ, ai Colegiului Naţional Iaşi şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. În urma celor 10 runde ale concursului, câştigători au fost desemnaţi: Ioana Oniceanu (Colegiul Pedagogic - premiul I), Andrei Baer (Facultatea de Teologie - premiul al II-lea), Florin Drăgan (Seminarul Teologic, premiul al III-lea), Roxana Cojocea (Colegiul Pedagogic - menţiune) şi Cosmin Cojoc (menţiune - Facultatea de Teologie). Premiile au constat în cărţi, diplome şi bani. Şi ceilalţi participanţi au primit diplome şi cartea „Sfântul Leproşilorˮ de Maria Pastourmadzis, carte pe care o vor discuta la următorul cerc de lectură.