Activități catehetice în parohiile din Episcopia Covasnei și Harghitei

Data: 16 Mai 2017

În Episcopia Covasnei și Harghitei, în cadrul parohiilor, preoții și membrii voluntari desfășoară programe catehetice și activități non-formale. În lunile aprilie - mai, o parte dintre actvități au fost dedicate sărbătorilor pascale, precum și „Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” şi „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.

Protopopiatul Miercurea Ciuc, în cadrul Centrului Cultural „Miron Cristea” des­fășoară un număr de 16 acti­vități, coordonate de Centrul Eparhial, prin inspectorul de specialitate pr. Laurențiu-Gabriel Panciu, în colaborare cu membrii voluntari ai Centrului. Între activități sunt: dans modern, cusături, teatru, poezie, muzică, chitară, pian, sculptură, pistură, dans de societate, artă foto, astronomie, grafică, istorie, cateheză, încondeiere de ouă, și dans popular. În acest demers catehetic sunt implicați peste 615 beneficiari. În luna aprilie, în parohiile Gheorgheni I şi II au avut loc două activităţi catehetice la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni. Aici s-a pus în scenă piesa de teatru „Oul, Mielul şi Iepuraşul de Paşte” jucată de 13 elevi ai Liceului Teoretic „Sfântul Nicolae”, cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani. Pentru spectacol s-au făcut repetiţii timp de două luni, de două ori pe săptămână sau zilnic, sub coordonarea parohilor Elisei Vatamanu şi Antim Nan. Pe lângă cei 13 beneficiari direcţi ai activității, au beneficiat de piesa de teatru un număr de peste 100 de credincioşi, prezenți la Sfânta Liturghie.

Tot în Parohiile Gheorgheni I și II s-a desfășurat acțiunea socială „Atât iubești cât dăruiești”, coordonată de parohi și având ca partener oficial Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni. Beneficiari ai acestei acțiuni au fost cei 50 de rezidenți ai Centrului de Îngrijiri Gheorgheni, care au primit alimente pentru cantină și parchete individuale cu dulciuri şi alte produse alimentare. Acestea au fost donate de credincioșii celor două parohii și cei 15 elevi ai clasei a X-a, care frecventează cercul catehetic al parohiilor care s-au implicat ca voluntari în această acțiune. La sfârşitul activității, preoţii coordonatori le-au vorbi tinerilor despre beneficii ale voluntariatului. În acest context a fost susținută și cateheza „Atât iubeşti cât dăruieşti”.

În cadrul Protopopiatul Sfântu Gheorghe au avut loc mai multe activități cu tinerii: în Parohia Târgu Secuiesc I, copiii din parohie, alături de paroh, au oferit flori mamelor creștine prezente la slujba Sfintei Liturghii și care participă în mod frecvent la slujbele din locașul de cult. În Parohia Sfântu Gheorghe VII – în cadrul Catedralei – Paraclis Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe, cu implicarea parohului au avut loc întâlniri cu mai mult clase de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, aflat în proximitatea locașului de cult. Tinerii au participat la rugăciunea de dimineață, implicându-se în mod direct la citirea rugăciunilor, și au discutat pe diferite teme legate de cultul și slujirea în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Parohiile Sfântu Gheorghe I, V, VII – arondate tot Paraclisului Episcopal - Catedrală, desfășoară cu ocazia „Anului omagial al iconarilor și pictorilor bisericești” în Patriarhia Română, un program - cerc de pictură de icoane pe sticlă care se desfășoară săptămânal și care se adresează elevilor de la școlile și liceele din municipiul Sfântu Gheorghe, sub coordonarea unei profesoare de edu­cație-plastică voluntare. În Parohia Zagon a avut loc cateheza „Despre Sfintele Paști, învierea sufletelor noastre”.

În Protopopiatul Călimani au avut loc activități catehetice cu aplicabilitate practică la care au participat 32 credincioși de toate vârstele din Poiana Veche și din filia Pintic, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

În Protopopiatul Întorsura Buzăului, în Parohia Sita Buzăului, a avut loc cateheza „Medicament pentru suflet - Taina Sfintei Împărtășanii”, care a fost ținută în cadrul bisericii parohiale și la care au participat 20 de copii. Parohul Iulian Petru Tohănean a evidențiat faptul că „pregătirea pentru Îm­părtășire constă în: post, spovedanie (mărturisirea păcatelor), fără de care nimeni nu se poate împărtăși, iertarea (împăcarea cu toți), să nu fii certat cu nimeni și să nu ai nimic împotriva cuiva”. La final, copii au primit iconițe cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna.

În Parohia Întorsura Buzăului copiii preșcolari și din ciclul gimnazial au fost pregățiți pentru Taina Sfintei Euharistii, iar cei cu vârsta peste 7 ani au fost spovediți și împărtășiți.

La Parohia Sărămaș, copiii au primit învățături despre Sfintele Taine a Spovedaniei și Euharistiei și despre foloasele postului, iar la momentul potrivit al Sfintei Liturghii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului. De asemenea, în Parohia Sărămaș s-a organizat un concert de pricesne închinate Maicii Domnului. Copiii au făcut repetiții de două ori pe săptămână sub coordonarea parohului și a cântărețului parohiei, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.